Документи разкриват: Лех Валенса е агент "Болек", той отново отрече

Неизвестни досега документи доказват, че бившият президент на Полша Лех Валенса е бил агент на тайните комунистически служби, същевременно той яростно отрича твърденията.

Доказателствата били намерени в дома на последния комунистически министър на вътрешните работи на страната Чеслав Кишак, съобщава bTV, позовавайки се на АП.

Вдовицата на Кишак, който почина на 90 г. през ноември 2015 г., е предложила да продаде на държавата документи от 70-те години на миналия век, в които пише за т.нар. агент "Болек", който според някои историци е бил именно Валенса. Властите обаче решили да си ги вземат сами, тъй като по закон те трябва да им бъдат предадени.

Валенса, който беше президентът на Полша от 1990 до 1995 г. от много време се бори с обвиненията, че някога е бил агент на държавните служби за сигурност. Различни историци и политици през годините на преход са твърдели, че именно Валенса е „Болек”.

През 1992 г. тогавашният вътрешен министър Антони Мациеревич публикува списък с 60 предполагаеми агенти на тайната полиция, сред които и Валенса като „Болек”. Сега, 25 години по-късно, Мациеревич е министър на отбраната в новото консервативно правителство. Валенса вече се откроява като един от основните критици на новия кабинет.

През 2000 г. специален съд изчисти всички възможни подозрения, че Лех Валенса има агентурно минало.

„Не можете да промените фактите с вашите лъжи, обвинения и измами”, написа 72-годишният първи демократичен президент на страната и лауреат на Нобеловата награда за мир. Като водач на работническото движение „Солидарност”, в последствие превърнало се в политически проект, бившият пристанищен кранист Валенса се смята за основната фигура при падането на соцрежима в Полша.

"Аз бях този, който доведе страната до пълна победа над комунистическия режим", написа Валенса по повод скандала с документите и вдовицата на вътрешния министър.

Предполага се, че политикът е прекъснал връзките си с комунистите няколко години преди известната стачка в пристанището на Гданск през 1980 г. Протестът довежда до зараждането на независимия профсъюз „Солидарност“, оглавен от Валенста, което бързо го прави известен по света. Въпреки че усърдно отрича обвиненията, през 2011 г. той заяви пред британския вестник "Гардиън", че е "играл" с тайните служби.

"Всичко беше една умна игра", каза той. "Беше важно да играя така, че да оставям впечатлението, че съм толкова слаб, че не си струва да бъда елиминиран. Дори за момент не съм заставал на противниковата страна", настоява Валенса.

Миналия месец бившият президент призова за публичен дебат в института, където да отговори пряко на продължаващите слухове. В последствие обаче той отмени дебата, а ИПН го обвиниха, че е отказал критиците му да участват в дискусията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят