Русия обучава безплатно български студенти

За 2016 г. Министерството на образованието на Руската федерация обявява прием за безплатно обучение на 190 български студенти, докторанти и стажанти в над 1000 руски ВУЗ-ове, съобщава БНР.

Предлагат на българските студенти да се обучават в следните специалности: физика, астрономия, архитектура, авиационна и ракетнокосмическа техника, психологически науки и сценични и музикални изкуства.

В Русия се предлага и специалност, свързана с ядрената енергетика, като обучението за нея е за сметка на федералния бюджет на страната. Документите на желаещите се приемат в Руския културно-информационен център и трябва да бъдат в хартиен и в електронен вид.

Инициативата за обучение на български студенти в Русия възниква още през 2011 г. Преди 3 години българските студенти, заминали да учат в Русия, са 50. Миналата година те са били 150.

"Това е политика, която е продължение на социалната политика в образованието, защото обучението на български студенти в Русия е напълно безплатно", казва юристът Сергей Смитюшенко.

"Както в България, така и в Русия образователните стандарти предлагат образователна степен "бакалавър" и "магистър". За "бакалавър" са отпуснати 48 места в най-различни специалности", пояснява Смитюшенко.

На приетите в Русия студенти се предлага общежитие, за което се заплаща сумата за приетите руски студенти по държавна поръчка. Студентите получават и безплатна студентска виза за периода на обучение. Избраните кандидати сами заплащат пътя си до университета, както и целогодишна застраховка, която покрива всички здравни осигуровки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия