Арест в Египет за мъж, казал публично, че една трета от жените изневеряват

Главният прокурор на Египет е поръчал да арестуват администратор на фейсбук страница, защото казал в популярно местно телевизионно шоу, че една трета от омъжените жени в консервативната страна изневеряват, предаде "Ройтерс".

Общественият прокурор поискал ареста на Теймор ел-Собки, обвинявайки го, че клевети египетските жени и накърнява честта им, съобщават от офиса му.

Неговият коментар е излъчен през декември 2015 г. от частния канал на CBC, но противоречивите мнения следват едва след като видеото е пуснато в социалната мрежа тази седмица. В резултат шоуто, по което е излъчен коментара – „Възможно ли е?“, е спряно за 15 дни.

„Тридесет процента от египетските жени са така или иначе неморални, просто не могат да намерят кой да ги окуражи“, казва Собски, чиято страница „Дневниците на един страдащ съпруг“ има повече от един милион последователи.

„Днес е нормално за жените да изневеряват на съпрузите си и си го търсят… Много жени са въвлечени в извънбрачни връзки, докато техните мъже са в чужбина“, казва той в изявлението си по телевизията.

Египет е консервативна, почти изцяло мюсюлманска държава, където на секса извън брака не се гледа с добро око.

Мъж от този регион се появи маскиран на YouTube видео с пушка в ръка и отправи смъртни заплахи към администратора на фейсбук страницата.

Юридическият експерт Тарек Исмаил казва, че според египетското право Собски може да лежи ефективно до три години, ако го признаят за виновен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят