Данъчни затвориха четири вериги от заведения за хранене в София

Пожар изпепели подпокривното пространство на сграда в София

Ангел Джамбазки и Мария Габриел откриха международната конференция „Западни Балкани“ (СНИМКИ)

42-годишен охранител издъхна след сбиване пред пловдивско заведение

Правителството прие разследването срещу главния прокурор и неговите заместници да се провежда от завеждащия инспектората на прокуратурата

Най-вероятната причина за взрива в цеха за биогаз е техническа неизправност Стабилно е състоянието на пострадалите

Спипаха старинни предмети в дома на 67-годишен от Пловдивско

Геймърите се появиха на спортни игри

Министър-председателят иска закон за партийната субсидия (ВИДЕО)

Нено Димов: Главният прокурор ще има задължението веднъж годишно да прави отчет пред парламента

Веганът Добрин спечели „Игри на волята“

Томас от „Игри на волята“ пред „Труд“: След предаването станах по-мил и земен

Тежка катастрофа затруднява движението по АМ “Тракия“ (ВИДЕО)

„Ферари“ шампион в симулатора

Странен накит променя средновековната история Златната Орда определяла политиката на европейците през ХІІІ-ХІV в.

С какво се занимават учените: от рентгенови снимки на чипс до противопожарна аларма от уасаби

Танджила Алам и Пауан Такхер от Илинойския университет в САЩ правят рентгенова компютърна томография на картофен чипс, пише в изследване, публикувано в Journal of Food Science. Генерират се микро 3D изображения на парченцата чипс, без те да бъдат повреждани. Учените усърдно изследват въпроса как пърженето влияе на порьозитета, усукването на връзките между порите и количеството попито олио, като целта е да се измисли технология за подобряване на вкуса на чипса.

Температурата на олиото, в което се пържат картофите е много по-голяма от тази на вряща вода, затова водата, съдържаща се в тяхq се изпарява бързо и създава налягане, което влияе на количеството олио, което картофът попива.

Заключението на учените е, че колкото по-дълго пържим чипса, толкова повече олио се поглъща от него.

Чипсът активно занимава научните среди през п оследните години. През 2008 година изследователи от университета в Тренто, Италия, и университета Оксфорд, Великобритания, модифицираха електронно звука от хрускането на картофен чипс.

Хранителните революции не спират до тук – учени в САЩ откриха как да превърнат сварено яйце отново в сурово. Японски учени пък вече не използват уасабито по традиционен начин, а си правят от него противопожарна аларма.

Научните открития в последните години не подминаха и напитките – учени от Националния автономен университет на Мексико установиха как се създава полупроводников материал от текила. Дарил Гуайн и Дейвид Ренц пък правят откритие с кой вид бутилки австрийска бира обичат да се чифтосват бръмбарите. Идва ред и на две дълбоко непримирими една с друга научни позиции относно „Кока-кола“-та. Ето и двата лагера с противоположни открития: Шари А. Умпере, Джозеф А. Хил, Дебора Дж. Андерсън, откриват, че „Кока-кола“-та е ефективен спермицид, но Хун Чуаню, Се Чачан, У Пайфън и Цзян Бинин, откриват, че това не е така.

С нетърпение очакваме нов пробив в науката – например превръщането на шопската салата в шоколадова торта, която обаче да бъде с калории не колкото торта, а колкото салата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.