Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Румен Петков: Битката с корупцията е жизненоважна за България, но не трябва да се преиграва Това би имало обратен ефект

Огнян Стефанов на съд за укриване на данъци Взел на ръка 250 000 лева от човек на бившия банкер Цветан Василев и не ги декларирал

Маскирани обраха село с камери

Бойко Борисов пред дигитален форум: Суперкомпютър ще ни пази от атаки Политическите елити подкрепят региона ни, за да останат младите тук, подчерта премиерът

Въздушният трафик на летище Тегел в Берлин няма да бъде нарушен заради предстоящото утре обезвреждане на бомба

Гранати от Солсбъри открити в Сирия В освободената Източна Гута бил намерен и хлор от Германия

Румен Радев: За 1 г. армията намаля с 1000 човека, техниката остаря, нова няма

С какво се занимават учените: от рентгенови снимки на чипс до противопожарна аларма от уасаби

Танджила Алам и Пауан Такхер от Илинойския университет в САЩ правят рентгенова компютърна томография на картофен чипс, пише в изследване, публикувано в Journal of Food Science. Генерират се микро 3D изображения на парченцата чипс, без те да бъдат повреждани. Учените усърдно изследват въпроса как пърженето влияе на порьозитета, усукването на връзките между порите и количеството попито олио, като целта е да се измисли технология за подобряване на вкуса на чипса.

Температурата на олиото, в което се пържат картофите е много по-голяма от тази на вряща вода, затова водата, съдържаща се в тяхq се изпарява бързо и създава налягане, което влияе на количеството олио, което картофът попива.

Заключението на учените е, че колкото по-дълго пържим чипса, толкова повече олио се поглъща от него.

Чипсът активно занимава научните среди през п оследните години. През 2008 година изследователи от университета в Тренто, Италия, и университета Оксфорд, Великобритания, модифицираха електронно звука от хрускането на картофен чипс.

Хранителните революции не спират до тук – учени в САЩ откриха как да превърнат сварено яйце отново в сурово. Японски учени пък вече не използват уасабито по традиционен начин, а си правят от него противопожарна аларма.

Научните открития в последните години не подминаха и напитките – учени от Националния автономен университет на Мексико установиха как се създава полупроводников материал от текила. Дарил Гуайн и Дейвид Ренц пък правят откритие с кой вид бутилки австрийска бира обичат да се чифтосват бръмбарите. Идва ред и на две дълбоко непримирими една с друга научни позиции относно “Кока-кола”-та. Ето и двата лагера с противоположни открития: Шари А. Умпере, Джозеф А. Хил, Дебора Дж. Андерсън, откриват, че „Кока-кола“-та е ефективен спермицид, но Хун Чуаню, Се Чачан, У Пайфън и Цзян Бинин, откриват, че това не е така.

С нетърпение очакваме нов пробив в науката – например превръщането на шопската салата в шоколадова торта, която обаче да бъде с калории не колкото торта, а колкото салата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.