Юнкер пак обеща край на евродокладите и за България

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отново обеща, че ще България и Румъния ще бъдат разделени и ще бъде сложен край на механизма за проверка и контрол. Още по времето на европейските избори и тези за комисар, на посещение у нас Юнкер заяви, че тези доклади ще бъдат спрени.

„Винаги съм казвал, дори в предизборната кампания (и държа на обещанията си), че по време на мандата на Комисията България ще излезе от механизма“, заяви Жан-Клод Юнкер пред представители на медиите, отразяващи заседанието на Европейския съвет.

"Имаше доклади, те казват каквото казват, но аз съм убеден че премиерът, моят приятел Бойко, ще направи всичко, за да отговори на очакванията. Убеден съм, че ще го направи. Така че ще бъде направено", допълни той.

“По време на този мандат България ще излезе от механизма за проверка. Никога не е имало българо-румънска двойка. Всички държави ще бъдат третирани по отделно. Убеден съм, че премиерът и неговото правителство ще направят всичко, за да бъде взето решението по време на мандата на тази Комисия. То (решението) ще бъде взето. Защото обичам българския премиер, който е брат и приятел, сериозен човек, солиден, не смея да кажа, че е като мен”, завършва изказването му.

Преди дни обаче Жан-Клод Юнкер каза друго на среща с премиера на северната ни съседка: "Ако Румъния продължава да бележи прогрес, по-сериозен от този на нашите български приятели процесът на мониторинг ще върви към своя край". Юнкер поясни, че наблюдението над Румъния може да бъде снето в рамките на мандата на тази комисия, който приключва през 2019 година.

“Амбициите ни са да направим България пример. Ще го направя”, каза и самият Борисов.

Коментари

Задължително поле