Домашна хомеопатична аптечка в сезона на грипа

Следете промяната в състоянието на възрастния, при болно дете не отлагайте срещата с лекаря

Хомеопатията разполага с богат арсенал от медикаменти за подпомагане на организма при сезонните вирусни заболявания. Подходяща е и за домашно лечение, тъй като, приложена правилно, не може да причини вреда на организма. Това обаче не означава да пренебрегнете професионалната консултация, казва д-р Иван Несторов, специалист по детски болести, лекар хомеопат, създател и директор на ЦОПХ – Център за Обучение и Практикуване на Хомеопатия.

Вирусните заболявания през есенно-зимния период се проявяват с типични признаци, близки или дори почти еднакви, при голяма част от пациентите. Поради това може да се изберат хомеопатични медикаменти въз основа на симптомите, въпреки принципа за индивидуалност в хомеопатичното лечение. Обичайно оплакванията са: температура, която болните усещат с втрисане, изтощение и отпадналост; болка по костите, ставите, мускулите; препотяване; запушен нос, хрема. С всички тях можем да се справим и само с хомеопатия, разбира се, ако пациентът няма хронични заболявания, необратими увреждания по органите и др.

Защо хомеопатията е по-добрият избор

Конвенционалните медикаменти, които широко се използват в такива случаи (витамини; противотемпературни средства и деконгестанти - които водят до намаляване на отока на лигавиците на горните дихателни пътища), не лекуват пряко вирусното заболяване, а само облекчават състоянието на пациента. Вкарват го „във форма“, за да може той да изпълнява своите ежедневни задължения, въпреки че организмът му е дал достатъчно сигнали, че има нужда да спре, да се изолира, да си легне и да почива. По този начин не само разпространяваме инфекциите, но и вместо да подпомогнем функциите на организма, пречим на имунитета да работи на добри нива, за да се справи с вирусната атака.

За разлика от конвенционалната медицина, хомеопатията не само ще облекчи симптомите и ще подобри общото състояние на болния, но и ще даде възможност да се намали рискът от усложнения, както в острата фаза, така и във възстановителния период на болестта. Хомеопатичното лекарство ще подейства и патофизиологично, върху самите процеси, които са настъпили в организма, и ще подпомогне неговия имунологичен отговор. Допълнително предимство е, че медикаментът представлява една многократно разредена субстанция, която не ни натоварва токсично и няма риск от зависимост и привикване към него. Няма опасност и от алергизиране, тъй като високото разреждане на веществото не позволява свързването му с белтъчни молекули и превръщането им в алергени, обяснява д-р Иван Несторов.

Хомеопатичен арсенал в битката с вирусите

През есенно-зимния период в аптечката на едно семейство е добре да има някои основни препарати, които ще послужат като първа помощ, особено в случай, че нямате достъп до лекар или фармацевт. Примерна ситуация – отишли сте на ски, ваканция или в някакъв зимен курорт, прекарвате няколко часа с интензивни натоварвания на открито и вечерта започват оплаквания от силни болки в гърлото и т.н. От хомеопатичните лекарства, налични в момента на фармацевтичния пазар, D-потенциите (особено ниските) са много подходящи в острата фаза на инфекцията. До срещата с лекар, може да се започне терапия с подходящото лекарство:

Аконит D6; D30 – при остро, силно повишаване на температурата, с втрисане. Треската най-често е резултат от остро изстиване след излагане на студ и силен вятър. Болният е много тревожен, със силна жажда, постоянно се движи неспокойно.

Беладона D6; D30 – при рязко повишаване на температурата (над 38 С) със зачервено лице и обилно изпотяване; силно пулсиращо главоболие; непоносимост към светлина и шум; силно зачервено гърло с усещане за сухота и драскане. Често медикаментът следва Аконит, когато температурата започне да спада и пациентът започва да се поти.

Гелсемиум D6; D30– при постепенно повишаване на температурата, втрисане и треперене, изразено главоболие, отпадналост и вялост; липса на жажда, въпреки постоянната температура и обилното изпотяване. Оплакванията се развиват постепенно, в рамките на няколко дни.

Бриония D6; D30– при постепенно повишаваща се температура, отпадналост, обилно изпотяване, което облекчава, сухи лигавици (пресъхнала уста) и непрекъсната жажда за течности. Болният се подобрява при покой и всяко движение предизвиква обостряне на оплакванията му.

За възрастни, при остро проявени симптоми, потенциите D6, D10, D12, D30 се приемат по 10 глобули (1 доза) до 6 пъти на ден. При деца дозировката е различна (обърнете се към лекар или фармацевт за указания). Обикновено глобулите се вземат в една доза. Колкото е по-изявена симптоматиката, толкова по-начесто се приема лекарството. При намаляване на оплакванията съответно разреждаме приема. Може да се наложи промяна на медикамента според динамиката на състоянието.

Като „стартова“ терапия при грипни или парагрипни вирусни инфекции хомеопатията може да се използва за самолечение, но не пропускайте професионалната оценка на лекаря. Само прегледът, извършен от специалист, който също отлично познава хомеопатичните медикаменти, може да гарантира успешното лечение, завършва д-р Иван Несторов.

Проследявайте динамиката на болестта

Започвайки лечение с хомеопатия, е много важно да следим как се развива процесът в динамика и ако до 2-3 дни не настъпва подобрение, да потърсим лекарска помощ. Това важи за здрави, активни хора без хронични заболявания. Докато при малките деца, особено новородени и кърмачета, лекарската консултация е задължителна още при първите признаци за заболяване. При тях дори и за няколко часа могат да се развият усложнения, като тежки заболявания: невроинфекции - менингити, менинго-енцефалити. Затова винаги съветвам родителите да не отлагат лекарския преглед, дори ако смятат, че детето е в добро състояние, казва специалистът по детски болести.

При прием на медикамент, например за температура, трябва да се следи дали състоянието на болния ще се „уравновеси“ – т.е. дали организмът реагира адекватно. Друг важен признак е да се наблюдава дали има проблеми с дишането (хъркане, свиркане на гърдите при издишване). Активно трябва да се проследява за начало на сърдечно-съдови проблеми, които могат да се изявят също със затруднено дишане, но могат да се проявят и с шокови състояния (прималяване, припадане), както и с обрив. В тези случаи е задължителен прегледът от специалист, и то по спешност.

Високата температура често пъти е признак на добрата реактивност на организма към съответната инфекция, но може да е също така и алармиращ симптом за вирулентността на самия причинител, т.е до каква степен той е агресивен. Когато няма прояви на: затруднено дишане, неадекватна психоемоционална реакция, сърдечно-съдови проблеми, тогава не бива да сме толкова обезпокоени, дори и от високите градуси, обяснява д-р Несторов и допълва, че температурните гърчове, от които болшинството родители и близки се притесняват, не са толкова чести. По световни данни едва 3 до 6% от децата имат подобна предразположеност. Хомеопатията е в състояние да предложи адекватна профилактика и лечение и на тях. Важното е, като родители, да сме отговорни към състоянието на децата си и без да изпадаме в паника, да се консултираме с подходящия специалист.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве