Пускат забравен целебен извор, който лекува 27 заболявания

Минералният извор в шуменското село Мараш, който се слави, че лекува поне 27 заболявания от кожни до ставни, може да бъде пуснат за ползване от населението. Кметът на Шумен Любомир Христов е внесъл предложение до местния парламент да се предостави безвъзмездно част от ресурса на минерална вода в размер до 10 % за общо водовземане.

Сагата с извора е от над четвърт век, откакто тръбите се задръстват, заради силната минерализация на водата и той секва. През март 2011 г. министърът на околната среда и водите е предоставил безвъзмездно за 25 г. находището на общината. С извора обаче не се прави нищо, защото е нужна голяма инвестиция. Пречка да се реализира изграждане на голям курортен комплекс е липсата на канализация и пречиствателна станция за отпадни води в селото.

Сега ако общинският съвет вземе решение, ще се решава как да се осъществиа безвъзмездното ползване на водата от населението, уточняват от кметския пресцентър. Предприето е изготвянето на актуална балнеологична оценка на минералната вода. Извършват се проучвания за физикохимичните, химичните, радиологичните и микробиологичните показатели на минералната вода.

Предходният кметски екип обеща разрешение на проблема пред инициативен комитет, който внесе подписка през 2013 г. Хората бяха изчислили, че са нужни към 150 000 лв. за трафопост, шахта и потапяща помпа, за да текне водата и да служи поне на хора, които вярват в нея. Нищо не се случи.

Целебният извор е открит през 1979 г. от руснаци, които копаят за нефт, но на 2,8 км дълбочина бликва гореща ръждивокафява вода. Става ясно, че е лековита и близка по състав до водата от чешките Калови Вари. Ползвана е след утаяване. С лични средства хората построяват два басейна и съблекални, но сега всичко е разрушено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл