"Царицата на чардаша" отново на търновска сцена

Една от най-играните оперети в света "Царицата на чардаша" на Имре Калман отново се завръща на сцената на Музикално-драматичния театър /МДТ/ "Константин Кисимов" във Велико Търново. Спектакълът ще бъде представен на 19 февруари в голяма зала, а режисьор на постановката е Петко Бонев.

Ролята на Силва е поверена на Миряна Калушкова и Доротея Доротеева, а Едвин ще играят Момчил Караиванов и Пламен Долапчиев. Партиите на граф Бони ще изпълняват Йордан Чейреков и търновецът Пламен Димов, който от години работи в музикалните театри в Германия. Той е дългогодишен солист на търновския театъра, а в тази роля е изиграл повече от 200 спектакъла. Като графиня Щаси ще се превъплатят Мария Павлова и Цветомира Пенчева. В ролята на Цилика ще видим Лина Ковачева и Деница Александрова. В представленията участват още Иван Митев, Детелин Кандев, Виктор Терзийски, Иво Йорданов, Стефан Методиев и Стефан Отчев.

Диригенти на спектакъла са Жорж Димитров и Васил Вълчев, а над сценографията е работила Лидия Къркеланова. На фона на унгарски народни песни, валсове и любовни дуети публиката ще се наслади на ефектните танци, допълващи действието. Ефектната хореография е дело на Антоанета Алексиева от Музикалния театър "Стефан Македонски".
Тази оперетна творба не е новост в афиша на търновския театър. Тя е привлякла милиони почитатели в театралните зали и е сред четирите най-играни оперети в света.

Произведението присъства редовно в афиша на Храма на Мелпомена в старата столица, а последния премиерен спектакъл бе през 2014 година.

Имре Калман написва своя шедьовър през 1915 г., а мелодии съвсем скоро се превръщат в истински шлагер. Казват, че няма минута, през която някъде по света да не звучи мелодия на гениалния унгарец, било на сцената, по телевизията, по радиото или на концерт. Най-често изпълнявана, без съмнение е музиката от "Царицата на чардаша" - оперетата, с която унгарецът си отрежда място сред водещите композитори през своята епоха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура