„Пътна карта“ за кражба на 300 млн. лева от европейските фондове

Съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова насочва парите в „правилни“ фирми от кръга „Капитал”

E-гласуване, е-преброяване, е-правосъдие, е-правителство - това са само малка част от думите, които звучат примамливо дори за онези българи, които все още си представят, че интернетът се продава в кварталната бакалия. И докато ромските старейшини се опитват да ограничат интернета на младите ромски девойки, които срещат любовта си в социалните мрежи, а не на пазара за булки, добре познат със схемите си министерски съветник в правителство се готви да осигури джакпот от 300 000 000 лева чрез т.нар. е-управление за своите кукловоди от кръга “Капитал”.

Преди седмица на портала за обществени консултации за обсъждане бе публикувана поредната “пътна карта”, която поне на хартия обещава, че до 2020 г. България трябва да настигне Естония, която е лидер в електронното управление в европейски мащаб. Вероятно умишлено, за да не се фокусира обществен и медиен интерес към плановете за разпределение на 300 млн. лв. и по-малко вероятно просто заради липсата на кадърен ПР, темата не трябваше да се превръща в център на вниманието.

Независими IT експерти, част от които са пионери в развитието на високите технологии в бранша, обаче съзряха опит за пладнешки грабеж. Сред тях се оказа дори роден IT специалист, който от известно време развива успешен бизнес чак в Индонезия. Техническите му аргументи за това колко “гнила” се оказва “пътната карта” са достатъчни, за да акцентираме вниманието си върху пряко отговорните и ангажираните с разпределението на финансовите потоци властимащи.

Електронно управление и в МВР

Повече от 15 години олигархичният кръг “Капитал” смята, че е служебно абониран като получател на всички публични средства, които се разходват от държавата за електронно управление и технологично обновление на администрациите. Така се оказва и в казуса с “пътната карта” за електронно управление. Парадоксалното в случая е, че пряко отговарящ за електронното управление в правителството е вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Факт, който би трябвало да служи като преграда пред всеки опит за не дотам прозрачно или открито отклоняване на средства, при това на пари от еврофондовете.

Част от парите, предвидени за електронно управление, тази година ще дойдат именно от едномилиардния бюджет на МВР. От писмен отговор на вицепремиера Румяна Бъчварова на питане от депутата от АБВ Светослав Белемезов (654-05-9/22.01.2016 г.) стават ясни плановете на ръководството на МВР да извърши сериозни инвестиции през 2016 г. именно в “електронизацията” на структурите от Министерството на вътрешните работи. Точни разчети не са посочени, но е необяснимо как това се явява приоритет на фона на липсата на средства за осигуряване на човешки условия за граничните полицаи, които дават наряд по българо-турската граница и са принудени да си правят колиби от изгнил брезент. А за осигуряването на повече средства за полицейските сили, които трябва да се борят и с битовата престъпност, най-добре изобщо да не говорим.

Фалиралият министерски съветник

Малцина са тези, които знаят кой точно е същинският “двигател” на схемата за “правилното” усвояване на парите по корупционно начертаната “пътна карта” за е-управление.

През ноември м.г. в. “Труд” разкри, че протежето на олигарха Иво Прокопиев - Васил Величков, който е инсталиран като съветник на Бъчварова - ще опита да “усвои” и да насочи към “правилните” фирми милионите за електронно управление, което ще се финансира основно през европейската оперативна програма “Добро управление 2014-2020”. Качената за обществено обсъждане “Пътна карта” само потвърди направените прогнози.

Скорострелното изобличаване на нечистите намерения на съветника от кръга “Капитал” принудиха медиите на Иво Прокопиев да се впуснат в замазването на скандала и изграждането на стена от “опорни точки” за очевидно прогнилата от корупционни намерения “пътна карта”. Основната защитна теза на медиите бухалки се състои в отхвърлянето на твърденията, че държавата щяла да даде 24 млн. лева, за да прави “служебни” електронни пощи на всички български граждани, включително и на тези, които изобщо не ползват интернет.

На фона на “опорните точки”, с които на практика кръгът “Капитал” планира налагането на монопол върху европейското финансиране за електронно управление, “гнилият” Величков готви презентация, с която в Гранитната зала на Министерския съвет да остави без отговор въпросите за това как, за какво и от кого точно ще се усвоят цели 90 млн. лв. до края на тази година.

Професионалната биография на съветника на Прокопиев в кабинета на Бъчварова е пример за това как на гърба на държавата може да се развива “успешен” бизнес, а когато останеш на конкурентния пазар, просто да обявиш фалит. И ако през 2008 г., когато Величков влиза в “голямата игра”, успява да прибере 5 млн. лв. за обикновена поддръжка на компютрите на Агенцията по вписвания, то този път средствата, които ще потекат чрез него и към кръга “Капитал”, ще са в десетки пъти повече.

А по всичко изглежда, че вицепремиерската протекция върху Величков дава реални перспективи това да се случи. Защото ако през 2011 г., когато не успява да поднови договора си с Агенцията по вписвания, Величков обявява фалит, то вече повече от една година съветникът на вътрешния министър има привилегията безцеремонно да кадрува и реално да управлява в сянка самата институция, която е второстепенен разпоредител на бюджетни средства. Като подчинена структура на Министерството на правосъдието Агенцията по вписвания (случайно) също се явява ключов фактор при разпределението на парите за... електронно правосъдие.

Съдружникът милионер с рекорден влог в КТБ

А за това какви могат да са мотивите на един IT експерт, за какъвто Величков смята себе си, след като бе и автор на проверката на случайното разпределение на делата в Софийския градски съд, да работи като съветник в Министерския съвет срещу месечно възнаграждение от около 1700 лева, може би е добре да погледнем в списъците с публичните фигури, които са притежавали влогове във фалиралата Корпоративна търговска банка. Величков пари там няма, но докато се упражняваше преди две години да анализира (случайно) във в. “Капитал” причините за банкрута на пирамидата на банкера беглец Цветан Василев, то преди седмица стана известно, че неговият първи бизнес партньор и дългогодишен съдружник е сред притежателите на най-големите влогове в КТБ.

В списъка с физически лица, разпространен от синдиците на фалиралия трезор, се откроява името на Димитър Чохаджиев, който през 2012 г. прекара точно 56 дни като заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма. Чохаджиев се оказва горд собственик на три влога от над 3,8 млн. евро, един депозит от 363 000 лева и един от 1500 долара, а съпругата му има над 220 000 евро.

Какво е общото между днешния съветник на Румяна Бъчварова - Васил Величков, и бившия заместник на днешния реформатор и уволнен от Борисов бивш икономически министър Трайчо Трайков - Димитър Чохаджиев? В средата на 90-те години Васил Величков и собственикът на влогове в общ размер на (рекордните за физическо лице – б.р.) 8 млн. лв. в КТБ Димитър Чохаджиев регистрират първата си фирма “Грамма”. И още нещо - 20 години по-късно и двамата влизат в изпълнителната власт именно чрез близостта си до Иво Прокопиев. Лансирането на дуото Величков - Чохаджиев започва още през 2001 г., когато във в. “Капитал” се появява очерк, в който първите стъпки на двамата в бизнеса е сравнен с “исторически подвиг”.

“Пътната карта” на Васил Величков трябва да бъде гласувана на заседание на Министерския съвет до края на февруари или най-късно на 2 март. Въпросът оттук насетне е дали управляващите ще рискуват да поставят под съмнение разпределението на над 1/2 от средствата по европейската ОП “Добро управление” само заради авторитета на Румяна Бъчварова, или ще потърсят независими експерти, които не са вкарани в изпълнителната власт с единствената задача да реализират е-кражбата на стотици милиони свежи европейски пари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи