Жена загина при катастрофа на столичния бул. „Европа“, шофьорът е избягал

Иран най-вероятно ще купи танкове и самолети от Русия и Китай догодина

Перник излиза на протест заради водния режим

На 20 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 20.11.2019

17 вече са задържаните при акция срещу наркоразпространението в София

Създадоха материал за хидрокостюми срещу ухапвания от акули

България е в топ 3 в ЕС по строителство

Папа Франциск замина за посещение в Тайланд

Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 ноември 2019

Двама души загинаха, падайки в дупка с вряла вода на пътя в Русия

Застреляха в гръб бургазлия до езерото Вая (обзор) Убитият бил криминално проявен

Украйна ще строи град на Луната

Смолян ще затваря кръчми, ако дават пиячка на непълнолетни

Забраняват лазери нощем заради обсерваторията

Община Смолян ще затваря кръчми, ако допускат непълнолетни в нощните часове. Промяната е заложена в новата наредба за обществения ред, която беше приета от Общинския съвет в областния град.

В наредбата е заложен нов раздел „Условия и ред за осъществяване на специализирана закрила за деца“, какъвто не е имало в досега действащата от 2008 г. общинска наредба. Заложени са много по-крути санкции за допускането на деца в кръчмите. Мерките се въвеждат след зачестили побои и телесни повреди и убийството на Никола Мавродиев от 18-годишният Антон Петков по Нова година след запиване в дискотека в центъра на Смолян. Еспертиза доказа, че убиецът е употребил амфетамин и алкохол.

С наредбата се създава нов ред за издаване на разрешения за удължено работно време като се въвежда задължение на собствениците, ползвателите и наемателите на заведения с над 100 места и работно време след 22 часа да организират пропускателен режим с охранители. Изрично се забранява да се допускат хора с каквото и да е оръжие, спрейове, пиротехнически средства, наркотици и упойващи вещества. С наредбата се дават прамощия на кмета да отнема разрешителни за удължено работно време, ако има две или повече жалби за шум или нарушения за присъствие на непълнолетни за година. Вечерният час за малолетните е 20 часа, а за непълнолетните – 22 часа. С новата наредба непълнолетните трябва да са задължително с родителя си или пълнолетен придружител, който при проверка да представи декларация, подписана от родителя с имената си, адреса и времето, за което се придружава детето му.

С наредбата за първи път се забранява и използването на лазери и прожектори, което зачести като реклама от заведенията нощем. В Смолян има четири лазера. Мярката се налага заради замърсяване на нощното небе за наблюдения на обсерваторията на връх Рожен.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.