Смолян ще затваря кръчми, ако дават пиячка на непълнолетни

Забраняват лазери нощем заради обсерваторията

Община Смолян ще затваря кръчми, ако допускат непълнолетни в нощните часове. Промяната е заложена в новата наредба за обществения ред, която беше приета от Общинския съвет в областния град.

В наредбата е заложен нов раздел „Условия и ред за осъществяване на специализирана закрила за деца“, какъвто не е имало в досега действащата от 2008 г. общинска наредба. Заложени са много по-крути санкции за допускането на деца в кръчмите. Мерките се въвеждат след зачестили побои и телесни повреди и убийството на Никола Мавродиев от 18-годишният Антон Петков по Нова година след запиване в дискотека в центъра на Смолян. Еспертиза доказа, че убиецът е употребил амфетамин и алкохол.

С наредбата се създава нов ред за издаване на разрешения за удължено работно време като се въвежда задължение на собствениците, ползвателите и наемателите на заведения с над 100 места и работно време след 22 часа да организират пропускателен режим с охранители. Изрично се забранява да се допускат хора с каквото и да е оръжие, спрейове, пиротехнически средства, наркотици и упойващи вещества. С наредбата се дават прамощия на кмета да отнема разрешителни за удължено работно време, ако има две или повече жалби за шум или нарушения за присъствие на непълнолетни за година. Вечерният час за малолетните е 20 часа, а за непълнолетните – 22 часа. С новата наредба непълнолетните трябва да са задължително с родителя си или пълнолетен придружител, който при проверка да представи декларация, подписана от родителя с имената си, адреса и времето, за което се придружава детето му.

С наредбата за първи път се забранява и използването на лазери и прожектори, което зачести като реклама от заведенията нощем. В Смолян има четири лазера. Мярката се налага заради замърсяване на нощното небе за наблюдения на обсерваторията на връх Рожен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони