Община Пловдив купува частния терен на площада Парите ще бъдат изплатени за две години

100 миньори са блокирани под земята в косовска мина

Сърбия обеща на България пречиствателна станция край Босилеград Министър Нено Димов се срещна със сръбския си колега Горан Триван в Димитровград

Русия загърбва Съвета на Европа

10 години затвор за 75-годишна турска журналистка, публикувала секретен документ

Мъжът, посегнал на униформен в София: Полицаят падна сам

Учебните занятия в област Стара Загора се възобновяват на 23 януари

Елена Йончева: Обвинението, че съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно

Стотици бойци на ИДИЛ се предадоха на САЩ, прехвърлят ги в американска военна база

„Барса“ взе играч, страдащ от секс контузии

Роналдо: Измамник съм

Всеки играч на среща с Дерменджиев

Зала „Скаптопара“ с ново и модерно осветление

Ева Майдел: Евродепутатите от ГЕРБ няма да позволим да има две категории европейци в ЕС Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите в ЕП гласува двойният стандарт в стоките да бъде наказван

Организират протести заради нападението над фелдшер в Горна Оряховица Инициатори са местни младежи

Смолян ще затваря кръчми, ако дават пиячка на непълнолетни

Забраняват лазери нощем заради обсерваторията

Община Смолян ще затваря кръчми, ако допускат непълнолетни в нощните часове. Промяната е заложена в новата наредба за обществения ред, която беше приета от Общинския съвет в областния град.

В наредбата е заложен нов раздел „Условия и ред за осъществяване на специализирана закрила за деца“, какъвто не е имало в досега действащата от 2008 г. общинска наредба. Заложени са много по-крути санкции за допускането на деца в кръчмите. Мерките се въвеждат след зачестили побои и телесни повреди и убийството на Никола Мавродиев от 18-годишният Антон Петков по Нова година след запиване в дискотека в центъра на Смолян. Еспертиза доказа, че убиецът е употребил амфетамин и алкохол.

С наредбата се създава нов ред за издаване на разрешения за удължено работно време като се въвежда задължение на собствениците, ползвателите и наемателите на заведения с над 100 места и работно време след 22 часа да организират пропускателен режим с охранители. Изрично се забранява да се допускат хора с каквото и да е оръжие, спрейове, пиротехнически средства, наркотици и упойващи вещества. С наредбата се дават прамощия на кмета да отнема разрешителни за удължено работно време, ако има две или повече жалби за шум или нарушения за присъствие на непълнолетни за година. Вечерният час за малолетните е 20 часа, а за непълнолетните – 22 часа. С новата наредба непълнолетните трябва да са задължително с родителя си или пълнолетен придружител, който при проверка да представи декларация, подписана от родителя с имената си, адреса и времето, за което се придружава детето му.

С наредбата за първи път се забранява и използването на лазери и прожектори, което зачести като реклама от заведенията нощем. В Смолян има четири лазера. Мярката се налага заради замърсяване на нощното небе за наблюдения на обсерваторията на връх Рожен.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.