Лидерите се договориха - Великобритания със специален статут в ЕС

Европейските лидери се споразумяха за "справедлив компромис" с британския премиер Дейвид Камерън, благодарение на което той ще може да агитира за оставането на Великобритания в блока, заяви германския канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс, след като споразумението беше постигнато на "английската вечеря" късно снощи в Брюксел.

"Убедени сме, че с това дадохме на Дейвид Камерън пакет от реформи, с който той може да води кампания във Великобритания за оставането й в Европейския съюз", каза Меркел пред репортери в края на двудневната среща на върха.

Тя подчерта, че членството в ЕС представлява огромна ценност, особено във времена на турбулентност и несигурност в света и отправи най-добри пожелания за Камерън през следващите месеци.

Великобритания ще има специален статут в ЕС, заяви премиерът Дейвид Камерън, след споразумението за реформи, постигнато късно снощи с 27-те му колеги в Брюксел, предаде Ройтерс.

"Договорих сделка, която ще даде на Обединеното кралство специален статут в ЕС. Ще я препоръчам на кабинета утре (днес), написа той в Туитър.

На пресконференция тази нощ след повече от 24 часа преговори Камерън заяви, че сделката изпълнява обещанията, които е дал на британските избиратели, когато се кандидатира за втори мандат и че ще я препоръча на кабинета днес и ще направи изявление в парламента в понеделник.

Той добави, че скоро ще назове и дата за референдум. Смята се, че вероятно това ще е краят на юни, евентуално 23 юни.

"Вярвам, че ние сме по-силни, по-сигурни и по-добре вътре в реформирания Европейски съюз и затова с цялото си сърце и душа ще водя кампания, за да убедя британския народ да остане в съюза. Напускането би било скок в тъмното, каза той.
"Британският народ сега трябва да реши дали да остане в този реформиран Европейски съюз или да напусне. Това ще бъде исторически момент, който се пада един път на поколение и ще предопредели съдбата на страната ни", подчерта той.

Според датския премиер Ларс Льоке Расмусен сделката е добра. "Дейвид Камерън се бори силно за Великобритания. Добра сделка за Обединеното кралство и за ЕС", написа той в Туитър.

Британският премиер поясни също, че ще направи нови предложения за укрепване на суверенитета на страната - ясен опит да привлече по-скептичните депутати от неговата Консервативна партия като кмета на Лондон Борис Джонсън в кампанията за оставане на Обединеното кралство в ЕС.

Сделката не означава, че всички проблеми на Лондон с блока са решени, призна Камерън, но предупреди, че избирателите трябва да са предпазливи към онези, които твърдят, че Великобритания ще бъде по-добре без ЕС. ЕС не е съвършен, има нужда от допълнителни реформи, но отвътре Обединеното кралство ще е в по-добра позиция да ги постигне, заяви Камерън, цитиран от АФП.

"Не обичам Брюксел, обичам Великобритания. Ние трябва да бъдем подозрителни към онези, които казват, че напускането на Европа е някаква автоматична бърза писта към обетована земя, "земя на мляко и мед". Според него сделката гарантира, че Великобритания никога няма да бъде част от "европейска свръхдържава".

Лондон никога няма да се присъедини към еврото, подчерта той, и добави: "Осигурихме жизненоважни протекции за нашата икономика". Договорите на ЕС ще бъдат променени, за да декларират, че концепцията за "все по-тесен съюз" не важи за Великобритания.

Малтийският премиер Джоузеф Маскат написа: "Сделката е справедлива. Късмет на Дейвид Камерън в кампанията му да задържи Обединеното кралство в ЕС. Сега ще решава британският народ", предаде ДПА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят