Съветът за сигурност на ООН не постигна съгласие за суверенитета на Сирия

Съветът за сигурност не постигна съгласие по предложения от Русия проект за резолюция в защита на суверенитета на Сирия, заяви председателстващият Съвета, венецуелският дипломат Рафаел Рамирес. Той съобщи, че Съветът ще направи пауза на консултациите до понеделник, предаде ТАСС.

Вчера външното министерство на Русия поиска свикване на среща на Съвета за сигурност на ООН, за да се обсъдят изявленията на турското правителство за евентуална сухопътна операция в Сирия.

Русия предложи резолюцията настояваща за прекратяване на действия, които подкопават суверенитета на Сирия.

Предложеният от Русия текст от една страница изисква пълно зачитане на суверенитета на Сирийската арабска република и незабавно прекратяване на всякакво обстрелване през границата и намеса, както и отказ от всякакви опити или планове за чуждестранно военно нухлуване на сирийска територия.

Не се споменава Турция, но се осъжда "продължаващия обстрел на територията на САР" и "непрестанния поток от чуждестранни бойци терористи" и "нелегалните доставки на оръжие, извършвани в нарушение на резолюциите на ООН и с тайното или пряко съучастие на някои държави, включително съседи на Сирия".

Още преди заседанието при закрити врата, постоянните представители на САЩ и Франция отхвърлиха руския текст, като заявиха, че той няма бъдеще.

Френският посланик подчерта, че международната общност е изправена пред "опасна военна ескалация" на сирийско-турската граница, която "може лесно да излезе извън контрол".

При това, добави той, сегашната ситуация е "пряк резултат" от действията на Дамаск и неговите съюзници в Северна Сирия. "В дадената ситуация Русия трябва да разбере, че безусловната й подкрепа за Башар ал Асад е задънена улица, която може да се окаже много опасна", каза Дьолатр.

Русия "се опитва да отклони вниманието на света" с предложението си, заяви американският посланик Саманта Пауър след заседанието. Вместо това, подчерта тя, Москва би трябвало да се концентрира върху прилагането на резолюция 2254, приета през декември, която очерта международна пътна карта за мирен процес в Сирия.

Русия е готова за преговори по предложения проект заяви заместник-постоянният представител на Русия в ООН Владимир Сафронков и изрази надежда, че документът ще бъде приет възможно най-скоро."Казах на нашите партньори, че руската делегация е открита за преговори по проекта и че ще приветстваме всякакви предложения в близко бъдеще", каза руският дипломат. По думите му това е "момент на истината" за Съвета за сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят