10 хиляди лева обезщетение за счупена ръка ще получи шофьор на камион

Шофьор на камион ще получи 10 000 лева обезщетение за счупена ръка по време на работа, което по закон се води трудова злополука.

Пострадалият М. Н. претендираше за 50 000 лв. и лихвата върху тази сума, тъй като трудовата злополука довела до временната му нетрудоспособност. Той работел като водач на тежкотоварен автомобил над 12 тона във фирма, чието седалище е в благоевградското село Бело поле. На 26 април 2014 г. около 11. 30 ч. на площадка на пресевната инсталация в производствената база трябвало да се натоварят бетонови бордюри на товарния му автомобил “Волво“.

Диспечерът наредил на камиона да се натовари и метална решетка, която била извънгабаритна. Ищецът се качил на платформата на камиона, за да укрепи натоварените палета с бордюри и придържал металната решетка, но ремъкът й се скъсал, решетката го съборила от камиона на земята. При падането шофьорът получил фрактура на лъчевата кост на лявата ръка. Лежал в болница, поставили му винт в лакътната става. Болките и страданията му продължили дълго време. Не можел да движи добре лявата си ръка.

След половин година винтът в нея е изваден оперативно. Бил постоянно в болнични, освидетелстван е от ТЕЛК комисия. Поради неправилно поставяне на винта се получило увреждане на лакътната става. Районен съд – Благоевград осъди фирмата да му плати 10 000 лв. заедно с лихвата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони