Лиляна Павлова: България отчита над 600% ръст на приходите и инвестициите в сектора на цифровите технологии

Шофьорка блъсна пешеходка в Търново

Извадиха 8 младежи от снежен капан на пътя Бузлуджа – Шипка

Театърът в Търново купи автомобили с осигурени 29 000 лева от държавата Автопаркът е подновен с два микробуса и камион

Издирват злосторник, нарязал гумите на кола в Търново

Взривиха златарско ателие в центъра на Бургас

Глобиха 3 000 лв. фирма след откъсната ръка

„Труд“ пристигна отвъд Южния полярен кръг

Емил Димитров-Ревизоро: Ще разсекретим всичко около доклада за БАЦИС

АПИ: Над 900 машини обработват пътните настилки в страната

Сменят 30-годишна апаратура в шуменската болница

Московски: След анализите на Световната банка и ЕБВР процедурата за концесията на летище София ще бъде рестартирана

Петима пострадали при катастрофа между микробус и трамвай в София

Арестувани са двама за взрива на банкомат в Сапарева баня

Кметът на Солун: Разочарован съм, защото след 25 г. спорове за името на Македония сме в същата позиция

Петя Чавеева готова да практикува вътреутробна коронарна стеноза

Ще продължим да настояваме с мои колеги в първия триместър на бременните жени да се прави задължителен скрининг- тест за синдром на Даун и той да се покрива от здравната каса. Така е в държави като Великобритания, Испания, Белгия, Италия. Това заяви в събота във Велико Търново д-р Петя Чавеева, гинеколог и специалист по фетална медицина, която през целия ден преглежда безплатно бъдещи майки в старата столица. Прегледите бяха извършени в новия кабинет за фетална морфология и пренатална диагностика в ДКЦ I и включваше високоспециализирани ултразвукови консултации чрез най-скъпия 4D ехограф в областта. Десетки бременни жени се възползваха от консултациите.

Д-р Чавеева уточни, че синдромът на Даун е с честота 1 : 500 случая и е социално значимо заболяване. Тя е категорична, че феталната морфология трябва да влезе в структурата на женските консултации, да бъде безплатна за бременните и да покрива от НЗОК. Д-р Чавеева е част от екипа на клиниката на д-р Атанас Щерев.

Лекарката обясни, че мисията и е да работи в България, да прави тук вътреутробни операции и затова се върнала от Великобритания. Специализирала е 3 г в Лондон, в Института за научни изследвания и фетална медицина към Кралския колеж. Тя пътува два пъти месечно до английската столица, където обменя най-новите практики с колеги от цял свят в областта на феталната медицина. Докторката разказа, че избрала тази съвременна специалност, възхитена от работата на д-р Щерев, който първи в България е въвел ин- витро процедурите.

„Исках и аз да развивам нещо ново и непознато в сферата на медицината, призна тя. Преди година и половина д-р Петя Чавеева и доц. Атанас Щерев приложиха за пръв път в България ендоскопска лазерна хирургия за лечение на тежък трансфузионен синдром при близнаци.

„Близнаците днес са в отлично състояние”, каза д-р Чавеева. Лекарката разказа, че когато бъдещите родители във Великобритания узнаят, че бебето им е със синдром на Даун, те не се притесняват, защото там социалната система ги подкрепя чрез училища, пенсии, подпомагане. В България обаче няма подобна социална подкрепа и абсолютно всички майки, които са чакали бебе с такъв синдром, са направили акушерски аборт. В почти всички случаи на сърдечни малформации, установени при плода, бъдещите майки разговарят с кардиохирурзи и получават оптимизъм и надежда, че те могат да бъдат отстранени след раждането на бебето.

„Единствено на заболяването „хипопластично ляво сърце“ не може да се повлияе и плодът се интерминира”, обяснява още перспективната българска лекарка.

Д-р Чавеева е обменила опит с английските си колеги за случаи на коронарна стеноза, когато в сърцето на плода се забива игла и се разтегля стената. Те са с благоприятна перспектива за бебето и младата лекарка не крие, че е готова да извърши тази интервенция в България.

„Досега съм спасила 25 деца и съм много щастлива.Трябва обаче държавата да поеме процедури от феталната медицина, за да бъдат те безплатни за майките”, категорична е д-р Чавеева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.