Славея Сиракова отлага сватбата

Гуна Иванова снима клип с Брас Бенд Сандански Събраха македонски песни във фолклорна китка

Петима отиват на съд за трафик на мигранти от Турция към Западна Европа

Изящен фамилен орган от началото на 19 век дариха наследници на Варненската опера

Главният прокурор: Протестите срещу кандидатурата на Иван Гешев са опит за политически натиск

Остро въглеоксидно отравяне е причината за смъртта на майка и син в Търговище

Министър Петков: Пенсиите може да нараснат и с повече от планираното

Държавата направи много, за да намали нелегалната търговия на тютюневи изделия в България Интервю с Мила Маречкова, управител и директор Маркетинг и търговия в Бритиш Американ Табако България

66-годишен пострадал при срутване на плоча при ремонт

Мъж се самозапали пред агенцията за бежанците на ООН в Женева

С четене деца дариха монитор за бебета

Територията на Русия се увеличава заради топенето на арктически лед

Полицията в Есекс: Сред намерените тела има един тийнейджър

Полицията издирва двама българи във връзка с досъдебно производство

Проучване на Центъра за анализи и маркетинг: 4% преднина за Фандъкова пред Манолова на първи тур и 4,7% за балотажа

Историята на дългогодишен шеф на затворите: Изкарах 36 години зад решетките

„Много години изкарах зад решетките и фактически професионалната ми кариера е изцяло затворническа. Уж на шега, уж за малко изкарах 36 години плътни вътре“, разказа пред bTV ген.-майор Петър Василев, които беше дългогодишен шеф на затворите. Видеото е заснето дни преди той да почине, но се излъчи днес.

По време на военната му служба, самият той е бил затворник. Ген.-майор Василев през целият си живот е бил убеден, че всеки заслужава втори шанс.

„Давах дежурство на КПП-то – на поста, който контролира влизането и излизането на граждани. В края на работния ден при мен дойде една възпитана дама и човешки ме попита има ли възможност да влезе при един от ръководителите на поделението. Изхождайте от хуманната си нагласа, казах: „Да, няма никакви проблеми“. Оказа се обаче, че това е някаква известна дама, която досадила на този началник с искането си да постъпи на работа. И той ме прати в ареста“, разказва той.

„Арестните помещения са отвратителни със счупени прозорци, с един нар, който се заключва сутринта в 5 ч. и се отключва вечер в 10. През цялото време трябва да се разхождаш прав в едно помещение от два квадрата, което от горе на всичкото е със счупен прозорец и вятърът духа“, споделя ген.-майор Василев. Той е човекът, който застана зад отпадането на смъртното наказание.

Любовта към професията и работното му място била повод и за странни и смешни истории.

„Има много хора, които свикват със затвора и които си намират основание да се връщат. И аз съм един от тях – след 30 години затвор все гледам веднъж седмично да мина, макар затворът да не ми е път за никъде“, признава Василев.

Разказва, че със съпругата си дълго време били „като на строг режим – правехме си по едно свиждане на няколко месеца, защото аз пътувах постоянно на командировка или пък ако не съм командировка, телефонът звънеше по най-необичайно време и трябваше да ставам посред нощите и през деня, и по празници. Затворът е наказание и за близките включително“.

Много съдби са минали през мен, много хора са разказвали и най-интимните си чувства и помисли, стремления и опасения, продължава Василев.

Разказва как лекарите спасили затворник самоубиец, който като отворил очи и видял директора и надзирателите, възкликнал: „И тука ли сте вие!?“, явно мислейки си, че е умрял.

Самият Василев пък трябвало цял месец да прибира дъщеря си от училище, защото всички мислели, че е като е „в затвора“, означава, че е затворник.

Въпреки всичко той говори с любов за работата си, защото „това ми е животът. Все едно да се обърна и да плюя на живота си“, казва ген.-майор Петър Василев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.