Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Историята на дългогодишен шеф на затворите: Изкарах 36 години зад решетките

„Много години изкарах зад решетките и фактически професионалната ми кариера е изцяло затворническа. Уж на шега, уж за малко изкарах 36 години плътни вътре“, разказа пред bTV ген.-майор Петър Василев, които беше дългогодишен шеф на затворите. Видеото е заснето дни преди той да почине, но се излъчи днес.

По време на военната му служба, самият той е бил затворник. Ген.-майор Василев през целият си живот е бил убеден, че всеки заслужава втори шанс.

„Давах дежурство на КПП-то – на поста, който контролира влизането и излизането на граждани. В края на работния ден при мен дойде една възпитана дама и човешки ме попита има ли възможност да влезе при един от ръководителите на поделението. Изхождайте от хуманната си нагласа, казах: „Да, няма никакви проблеми“. Оказа се обаче, че това е някаква известна дама, която досадила на този началник с искането си да постъпи на работа. И той ме прати в ареста“, разказва той.

„Арестните помещения са отвратителни със счупени прозорци, с един нар, който се заключва сутринта в 5 ч. и се отключва вечер в 10. През цялото време трябва да се разхождаш прав в едно помещение от два квадрата, което от горе на всичкото е със счупен прозорец и вятърът духа“, споделя ген.-майор Василев. Той е човекът, който застана зад отпадането на смъртното наказание.

Любовта към професията и работното му място била повод и за странни и смешни истории.

„Има много хора, които свикват със затвора и които си намират основание да се връщат. И аз съм един от тях – след 30 години затвор все гледам веднъж седмично да мина, макар затворът да не ми е път за никъде“, признава Василев.

Разказва, че със съпругата си дълго време били „като на строг режим – правехме си по едно свиждане на няколко месеца, защото аз пътувах постоянно на командировка или пък ако не съм командировка, телефонът звънеше по най-необичайно време и трябваше да ставам посред нощите и през деня, и по празници. Затворът е наказание и за близките включително“.

Много съдби са минали през мен, много хора са разказвали и най-интимните си чувства и помисли, стремления и опасения, продължава Василев.

Разказва как лекарите спасили затворник самоубиец, който като отворил очи и видял директора и надзирателите, възкликнал: „И тука ли сте вие!?“, явно мислейки си, че е умрял.

Самият Василев пък трябвало цял месец да прибира дъщеря си от училище, защото всички мислели, че е като е „в затвора“, означава, че е затворник.

Въпреки всичко той говори с любов за работата си, защото „това ми е животът. Все едно да се обърна и да плюя на живота си“, казва ген.-майор Петър Василев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.