Родиха се синьо-зелени комунисти

Kой би помислил, че 27 години след падането на комунистическия режим в България партията на Иван Костов би била най-близо идеологически до горната философия? Но колкото и шокиращо да звучи това е вярно. Ето доказателствата:

1. Гроздан Караджов иска за едни плажуващи морето да е безплатно, като други плажуващи им го плащат.

2. Радан Кънев иска армията да завземе частна собственост в Банско.

3. Марта Георгиева иска Софийската община да извади 50-60 милиона от парите на софийските данъкоплатци, за да купува лифтове във Витоша - същите лифтове, които самата община е издържала на загуба и накрая е продала.

4. Петър Москов национализира НЗОК, която поне формално допреди него беше обществена, одържавява болнични дейности и брани монопола на вече държавната НЗОК като истински Матросов.

Всичко това са изпапагалствани предложения от програмата на ПП „Зелените“ - политическото острие на еколозите комунисти, които източват около 250 милиона лева по Европейска програма околна среда.

Предисторията на превръщането на ДСБ в комунистическа партия и флирта със Зелените не е много дълга, но е доста интересна. Тя започва, когато малко след разцепването на СДС костовистите се обявиха за най-умни, най-морални, най-чисти и най-висши човешки същества. Навряха се в един ъгъл на Народното събрание и не излязоха оттам. Година след година обаче изборните им резултати все повече се доближаваха до фаталната граница от 4% и голямото оглеждане за коалиционен партньор започна. Около тях се присламчиха стари отломки от СДС, но по-младите костовисти започнаха да си мечтаят за коалиция между ДСБ и ПП „Зелените“.

Такова обединение обаче не се е нравило никога на самия Иван Костов, който счита Зелените за отявлено комунистическа партия, а не един и двамата негови познати в бизнеса са били директно рекетирани от еколозите.

След формалното оттегляне на Костов от ДСБ, след като партията остава извън парламента, идеята за коалиция със зелените комунисти отново става актуална. Радан Кънев почти успява да вкара ПП „Зелените“ в Реформаторския блок и Народното събрание, но зелените политици са прекалено алчни и исканията им за депутатски места срещат неодобрението на останалите партии.

Лелеяното обединение между костовистите и Зелените ще се случи през 2016 - чрез новия политически проект на Радан Кънев. След многото лупинги и оплитане в лъжи Кънев очевидно няма тежестта да наложи на Зелените идеите и философията, които поне на хартия ДСБ заявява. Затова и програмата на новия проект ще е зелено-комунистическа.

Под мантрите за опазване на околната среда новият проект на Кънев ще завие рязко наляво и ще поиска държавната власт да навлезе дълбоко в личния живот на гражданите, да окупира още повече права над личната им собственост, а чиновниците в съветите към МОСВ да контролират цялата икономическа активност в държавата.

И така, новите комунисти се родиха. Този път отвън са синьо-зелени, но отвътре са си все така червени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари