На 93-годишна възраст в Израел почина последният оцелял от “Треблинка”

Самуел Виленберг се измъкна от концлагера през 1943 г.

Самуел Виленберг, последният оцелял от нацисткия лагер „Треблинка” в Полша, издъхна на 93 години в петък в Израел, предаде АФП.

Това стана почти 73 години, след като той се оказва сред малцината, успели да се измъкнат от концлагера чрез бунт, довел до убийството на почти 200 души, които го организираха. Самуел Виленберг е роден през 1924 г. в полския град Опатов, но заради еврейския си произход на 19 години е пратен в „Треблинка”, лагер близо до едноименния град. В него за 13 месеца съществуване нацистите избиват общо 870 000 евреи.

На 2 август 1943 г. Самуел става един от 750-те затворници, които опитват бягство, като палят част от лагера. Повечето са убити, като до края на войната оцеляват 70. Виленберг гази трупове на свои приятели, застреляни до оградата. Той е ранен в крака, но се измъква и се влива в редиците на полската съпротива. През 1950 г. се мести в Израел и става чиновник. Освен това се отдава и на хобито си като скулптор и художник. „Когато гледате моите произведения, все едно гледате „Треблинка”, казва той в интервю през 2011 г. Неведнъж е споделял мечтата си да се направи музей за лагера. Избягалият с него оттам Калман Тайгман почина през 2012 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят