Борисов преразпределя: Кунева ще координира МВнР и военните, Бъчварова – културата и здравето

Преразпределение на ресорите на заместниците си е направил министър-председателят Бойко Борисов, съобщават от пресслужбата на кабинета. Оттам уточняват, че промените са във връзка с назначаването на Меглена Кунева за образователен министър.

В качеството си на вицепремиер до момента Кунева отговаряше за координацията в секторите европейски политики и институционални въпроси. Сега й се вменяват още задължения – тя ще надзирава министерствата на външните работи, правосъдието, отбраната, както и дейността на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Държавната агенция за българите в чужбина и Агенцията за ядрено регулиране, Националната агенция за оценяване и акредитация, Патентното ведомство и БОРКОР.

По този начин Кунева леко застъпва ресора на колежката си Румяна Бъчварова, която освен заместник на Борисов с в областта на коалиционна политика е и МВР-шеф. Но от днес Бъчварова ще отговаря и за политиката на изпълнителната власт спрямо министерствата на културата, здравеопазването, младежта и спорта и туризма.

Томислав Дончев, настоящ вицепремиер по еврофондовете и икономическата политика вече ще координира дейностите на министрите на финансите, регионалното развитие и благоустройството, икономиката, енергетиката, транспорта, информационните технологии и съобщенията, на земеделието и храните и на околната среда и водите. Той ще наблюдава също работата в Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Държавната комисия за стоковите борси и тържищата и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Ивайло Калфин, социален министър и вицепремиер по демографската и социалната политика  ще наглежда и Държавната агенция за закрила на детето, Националния компенсационен жилищен фонд и Националната агенция за професионално образование и обучение.

За себе си Бойко Борисов оставя  ДАНС, Държавна агенция „Разузнаване“, Държавна агенция „Технически операции“ и Държавната комисия по сигурността на информацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика