Увеличават отборите в родния елит

При въвеждане на идеята за Висша лига на мястото на „А“ група от следващия сезон ще бъде увеличен броят на отборите в родния елит. Към клубовете, които запазят мястото си при „майсторите“, ще бъдат добавени чрез покани други, отговарящи на различни критерии. Кандидатите най-вероятно ще се преценяват по финансови и инфраструктурни изисквания, шампионски титли, участие в евротурнири, национални състезатели, привърженици и т.н. Окончателно решение за изискванията не е взето, но е логично да се искат например осветления по стадионите, отопления на терените и т.н.

Очаква се към 10-те отбора, които ще бъдат в елита по спортни критерии през следващия сезон, да бъдат добавени между два и четири отговарящи на критериите. Може да се прогнозира завръщане на ЦСКА и евентуално „Локомотив“ (Сф), ако бъде стабилен финансово. Разбира се, на линия е и „Литекс“, но остава под известен въпрос дали при влизане на армейците в новата Висша лига ловешкият тим ще кандидатства.

„Имаме уверенията на отговорни фактори от ФИФА, че няма да има санкции, но ще има строг мониторинг за клубове, които получат уайлд кард - заяви заместник изпълнителният директор на БФС Павел Колев. - Ще се стремим клубовете с най-голяма фенска маса и успехи да влязат в новия формат. Това ще стане еднократно и няма да се прилага през следващите години. Висшата лига ще се случи, това е неизбежно, независимо дали сега и след година. От този продукт трябва да се изкарват пари.“

Планира се среща по темата между БФС (вероятно чрез Борислав Михайлов) и спортния министър Красен Кралев до края на месеца. После предстоят дискусии и с клубовете. А още до края на тази седмица ще има разговори първо с ЦСКА, който ще получи покана за Висшата лига при всички случаи. Не е ясно обаче кое от регистрираните „червени“ дружества би играло в новия елит от следващия сезон.

При новата ситуация администрирането на първенството трябва да премине и в Професионалната лига като организация на клубовете, а БФС да има съпътстваща роля.

Коментари

Задължително поле