Сливен разваля 40-годишна аренда, разширява гробището си

Община Сливен разваля дългосрочен договор за аренда на земя, сключен с фирма "Латика"ООД. Теренът е предвиден за разширение на новите гробища на града - съобщи председателят на общинския съвет в Сливен Димитър Митев.

Арендата е сключена при управлението на бившия кмет Иван Славов през 2003г. с тогавашния представител на фирмата Чавдар Минчев. За срок от 40 години е бил отдаден парцел от 414 дка за създаването на лозя. Годишната вноска е била от 2 900 лева. Малко по-късно договорът е променен, като арендуваната земя е била намалена на близо 290 дка, а вноската - на 2700 лева. "Само че арендаторът не е изпълнил условието на договора и вместо лозя, е създал черешова градина. Освен това въпросният терен е предвиден за разширение на новите гробища" - поясни Димитър Митев.

Новите гробища на Сливен са създадени през 1981 г., няколко пъти са разширявани и вече обхващат над 400 дка. Почвеният слой е специфичен и повторни погребения в стари гробни места се извършват вместо след 8, след 15 години. Поредното разширение е изключително необходимо и най-късно наесен трябва да започне, като до тогава трябва да е приключило проектирането - съобщиха специалисти. Междувременно представител на "Латика" е пожелал да бъде изслушан в постоянните общински комисии. На 25 февруари предложението за разваляне на арендата ще бъде гласувано на заседание на местния парламент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони