Бивш посланик: България е теренът на сблъсъка между Русия и Турция

България е теренът на сблъсъка между Русия и Турция и това не трябва да ни учудва. Това заяви дипломатът и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев пред bTV.

„Неизбежно е и това не трябва да ни учудва. В този доста голям сблъсък ние сме непосредствени съседи, т.е. сме част от фронта. В България нещата са турбулентни – това, което виждаме около Делян Пеевски, „Алекс партнърс“, е ехо на по-голяма и силна драматургия, в която участваме като актьори“, каза той.

Има доста голямо напрежение в България, независимо от събитията в Турция, но е то изключително катализирано от конфронтацията между Турция и Русия и тя се реализира на българска територия. Имате, от една страна, сили които подкрепят Русия, други сили, които подкрепят Турция. У останалите има изключително много политически прагматизъм и те реализират конкретни политически ползи, добави Василев.

„Конфронтацията между Турция и Русия поставя тези хора в положение на поддръжници на опонента на Анкара“, заяви Василев по повод забраната, ако е официална на Ахмед Доган, Делян Пеевски и още 136 души да влизат в Турция. Дипломатът припомни речта на Доган, в която „той се асоциира с Русия и Турция възприе това като враждебен акт“. Двете страни се намират в остра конфронтация и Анкара предполага, че „турският етнос, без значение дали живее в Турция или в България, ако не друго, няма да бъде на страната на врага или опонента“, обясни Василев.

„Това е част от българския мизансцен, защото беше оказан изключителен натиск върху външното министерство и правителството да предприеме действия, които наричам „юруш дипломация“ – едва ли не да експулсираме турския посланик, без изобщо да си дават сметка за рисковете и ползите. Слава Богу, вероятно нашите намериха равнището, на което да успокоят вътрешния натиск и да реагираме на най-ниското възможно ниво, тъй като всяка реакция трябваше да бъде съразмерна и да може да се надгражда“. Така Василев коментира обявяването на турския консул в Бургас за персона нон грата.

В дипломацията видимата част на тези размени е много малка, не повече от 20%, има много други дискретни начини, по които може да се комуникират едни или други оценки за нежелателна дейност на дипломатическия състав. Когато станат публични, очевидно трябва да удовлетворят общественото очакване, обясни още Василев.

Според Василев не трябва да се вярва на всичко, което се казва, защото в българската политика има изключително много пиар.

Има обаче и съдържателен елемент. В спирането на обществени поръчки „има съдържателно зрънце, защото този, които си мисли, че Бойко Борисов не рискува, греши. Това са бизнеси за стотици милиони – не може да ги отнемеш от някого и да си мислиш, че всичко е цветя и рози“.

Според него България е изправена на ръба – да извърши реформи или следва катастрофа, а олигарсите, със своите конфронтации и асоцииране с Русия или Турция, пречат на реформите и балансирането на мира и сигурността в страната.

На въпрос ще излезе ли нещо от доклада за КТБ, Василев каза: „Заданието е да се намери кой е изнесъл потоците навън. Но всеки, който е добре запознат, ще ви каже, че няма потоци, изнесени навън. Там е някаква пиар драматургия, удари между двама олигарси без правила за разпределение на активи“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия