Над 1 млн. лв. загубил туризмът у нас от гръцката блокада

Над 10 млн. лв. са загубите за българските превозвачи заради кризата на българо-гръцката граница. Това каза пред журналисти заместник-министърът на икономиката Любен Петров.

„По отношение на българския туризъм предварителните данни също сочат над 1 млн. лв. загуби. Разбира се, косвените загуби също ще са големи.”, допълни той.

По думите му гръцките фирми и гръцката икономика също търпят не по-малки загуби от тази стачка. Лично аз се учудвам защо гръцкото правителство не предприема по-сериозни мерки за прекратяване на тази стачка и за решаване на проблема, заяви Петров.

Според него, ако Гърция иска да си възстанови границата с едни от най-добрите партньори като икономически стокообмен, трябва час по-скоро да реши този проблем. На въпрос как ще бъдат възстановени загубите, той посочи, че това може да бъде направено с по-активен диалог и по-активна работа на фирмите. „Това, което предупреждавам винаги е, че ако проблемът не се реши по-скоро, и земеделските производители от Гърция ще търпят по-сериозни загуби, защото българските им партньори ще се ориентират към алтернативни доставки“, добави заместник-министърът.

Блокадата на гръцката граница вече влияе на местния туризъм, коментира пред Фокус Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм. По думите му, блокадата ще продължи да влияе, защото гърците и тяхното правителство създават несигурност. Тя е свързана с това, че хилядите туристи не знаят дали няма да бъдат спрени на границата, дали няма да попаднат на стачка в хотелите, или ще пътуват фериботите към островите. Фратев добави, че вече при някои туристически агенти има отказ от гръцка страна за почивка по време на пролетните празници.
Според председателя на Съвета по туризъм в Пловдив, гръцките туристи ще са изправени пред същите проблеми – неяснота дали ще имат възможност да преминат през българската граница. „Това се случва вече няколко години, но, тъй като става хронично и нещата се задълбочават, смятам, че хората вече ще избягват въобще да правят резервации и гръцкият туризъм ще пострада от страна на нашите туристи“, заяви Фратев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес