Басейнова дирекция стартира наказателна процедура срещу НЕК заради замърсяването на р. Въча

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Не трябва да вярваме на наложените епитети и марки (ВИДЕО)

Марк Жирардели, собственик на ски зона Банско: Без втора кабинка курортът няма как да се развива, ще изпадне в застой

Наводнени пътища и спрени фериботи в Гърция заради силна буря

19-годишен, наръган с нож, издъхна в Шумен

Вълшебната работилница на Дядо Коледа гостува на децата на служителите на МВР

СЗО: Босна и Херцеговина е наравно с африкански страни по брой на заболелите от морбили

Над 60 хиляди домакинства във Франция са без ток след проливни дъждове и силен вятър

Русия приключи първото изпитание на най-мощния си ледоразбивач „Арктика“ (ВИДЕО)

Агент 007 няма време да умре с новия Defender Офроудърът на Land Rover вилнее във филма за Джеймс Бонд

Див популизъм в Общинския съвет в Стара Загора води до голям финансов дефицит за дейностите в чистотата

МВР отчете повече жертви в катастрофи през 2019 г., стартира мащабна операция за безопасност на пътя

Българите вече са по-бързи от Мат и Жирардели, Банско още чака втора кабинка

БСП избира нов лидер на 26 април 2020 г.

Мумия се появи на мястото на бившия мавзолей в София (СНИМКИ)

Над 1 млн. лв. загубил туризмът у нас от гръцката блокада

Над 10 млн. лв. са загубите за българските превозвачи заради кризата на българо-гръцката граница. Това каза пред журналисти заместник-министърът на икономиката Любен Петров.

„По отношение на българския туризъм предварителните данни също сочат над 1 млн. лв. загуби. Разбира се, косвените загуби също ще са големи.”, допълни той.

По думите му гръцките фирми и гръцката икономика също търпят не по-малки загуби от тази стачка. Лично аз се учудвам защо гръцкото правителство не предприема по-сериозни мерки за прекратяване на тази стачка и за решаване на проблема, заяви Петров.

Според него, ако Гърция иска да си възстанови границата с едни от най-добрите партньори като икономически стокообмен, трябва час по-скоро да реши този проблем. На въпрос как ще бъдат възстановени загубите, той посочи, че това може да бъде направено с по-активен диалог и по-активна работа на фирмите. „Това, което предупреждавам винаги е, че ако проблемът не се реши по-скоро, и земеделските производители от Гърция ще търпят по-сериозни загуби, защото българските им партньори ще се ориентират към алтернативни доставки“, добави заместник-министърът.

Блокадата на гръцката граница вече влияе на местния туризъм, коментира пред Фокус Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм. По думите му, блокадата ще продължи да влияе, защото гърците и тяхното правителство създават несигурност. Тя е свързана с това, че хилядите туристи не знаят дали няма да бъдат спрени на границата, дали няма да попаднат на стачка в хотелите, или ще пътуват фериботите към островите. Фратев добави, че вече при някои туристически агенти има отказ от гръцка страна за почивка по време на пролетните празници.
Според председателя на Съвета по туризъм в Пловдив, гръцките туристи ще са изправени пред същите проблеми – неяснота дали ще имат възможност да преминат през българската граница. „Това се случва вече няколко години, но, тъй като става хронично и нещата се задълбочават, смятам, че хората вече ще избягват въобще да правят резервации и гръцкият туризъм ще пострада от страна на нашите туристи“, заяви Фратев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.