Расисткият скандал скара и политиците

Силно земетресение край филипинския остров Минданао

Спортният министър Кралев: Президентът за пореден път прояви своята некомпетентност

Папата анатемоса преяждането

Засилват контрола срещу нерегламентираното изгаряне на отпадъци

Не пускат Михайлов да си тръгне от БФС

Сирийската армия влезе в град Ракка

Ердоган не желае да се срещне с Помпео и Пенс в Анкара, а само с Тръмп

Лия прави клип на култова своя балада Със „Сини очи“ певицата стартира издаването на поредица от шлагерни сингли, които ще събере в албум

Д-р Мариян Иванов: Помогнете на имунната си защита през есента и зимата Билкови и хомеопатични средства държат вирусите и бактериите надалече

Новият посланик на САЩ Херо Мустафа пристигна в България

Ким Чен-ун изкачи на бял кон свещената за корейците планина Пектусан (СНИМКИ)

Добричката болница с нова апаратура за 104 000 лв.

Цацаров и Гешев са на посещение в САЩ

Петкова: Пълним хъб „Балкан” и с български газ

Местният добив е една от опциите за реалната диверсификация на източниците на природен газ. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на подписването с „Шел” на договор за проучване на „Блок 1-14 Силистар“.

„Разчитаме изключително много на добива от там, това е и един от източниците за газоразпределителния център „Балкан“, който надяваме се ще бъде факт“, допълни министър Петкова. По отношение на цените за крайните потребители, в следствие на местния добив, тя заяви, че те ще бъдат такива, каквито се определят от пазара, но за да има пазар трябва да има различни възможности за доставка.

Тя уточни, че договорът с „Шел” ще е за срок от 5 години с опция за удължаване два пъти за по две години. За да започне реалната проучвателна дейност, е необходимо „Шел“ да получи всички необходими разрешителни, да внесе съответно бонуса към държавата и едва тогава ще стартира реалната процедура по проучване и търсене.

Компанията ще вложи в проучвателни дейности 18,6 млн. евро. и ще внесе бонус в държавния бюджет в размер 4,9 млн. евро“, припомни министър Петкова.

„Разчитаме на проучването като опция за диверсификацията на източниците на нефт и газ и това всъщност бе нашата основна цел и задача, когато още през 2014 година ние стартирахме тази процедура с ясното съзнание, че именно местният добив е една от опциите за реалната диверсификация на източниците за доставка на природен газ. Каква по-голяма диверсификация от местния добив? Ние разчитаме изключително много на тази процедура“, подчерта енергийният министър.

От своя страна от „Шел” заявиха, че основна ценност в техните действия ще бъде да не причиняват щети за хората и околната среда и ще спазват този принцип и в България. Регионалният вицепрезидент на компанията Айлин Уилкинсън заяви, че компанията има опит с проучванията на находища в цял свят и се занимава с това вече 30 години. „Лицензът, който получаваме днес, ни позволява да направим оценка на потенциала за нефт и газ в България. Имаме голяма сигурност, но преди да започнем дейността си по оценката, ще проучим цялата регулаторна рамка, за да действаме коректно“, каза Уилкинсън.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.