Затворени са проходи и пътища заради обилен снеговалеж

Жълт код за силен вятър в цялата страна

Рекс Тилърсън обеща, че американската армия ще остане в Сирия

Убиха бос на мафията в Гърция

Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Петкова: Пълним хъб „Балкан” и с български газ

Местният добив е една от опциите за реалната диверсификация на източниците на природен газ. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на подписването с „Шел” на договор за проучване на „Блок 1-14 Силистар“.

„Разчитаме изключително много на добива от там, това е и един от източниците за газоразпределителния център „Балкан“, който надяваме се ще бъде факт“, допълни министър Петкова. По отношение на цените за крайните потребители, в следствие на местния добив, тя заяви, че те ще бъдат такива, каквито се определят от пазара, но за да има пазар трябва да има различни възможности за доставка.

Тя уточни, че договорът с „Шел” ще е за срок от 5 години с опция за удължаване два пъти за по две години. За да започне реалната проучвателна дейност, е необходимо „Шел“ да получи всички необходими разрешителни, да внесе съответно бонуса към държавата и едва тогава ще стартира реалната процедура по проучване и търсене.

Компанията ще вложи в проучвателни дейности 18,6 млн. евро. и ще внесе бонус в държавния бюджет в размер 4,9 млн. евро“, припомни министър Петкова.

„Разчитаме на проучването като опция за диверсификацията на източниците на нефт и газ и това всъщност бе нашата основна цел и задача, когато още през 2014 година ние стартирахме тази процедура с ясното съзнание, че именно местният добив е една от опциите за реалната диверсификация на източниците за доставка на природен газ. Каква по-голяма диверсификация от местния добив? Ние разчитаме изключително много на тази процедура“, подчерта енергийният министър.

От своя страна от „Шел” заявиха, че основна ценност в техните действия ще бъде да не причиняват щети за хората и околната среда и ще спазват този принцип и в България. Регионалният вицепрезидент на компанията Айлин Уилкинсън заяви, че компанията има опит с проучванията на находища в цял свят и се занимава с това вече 30 години. „Лицензът, който получаваме днес, ни позволява да направим оценка на потенциала за нефт и газ в България. Имаме голяма сигурност, но преди да започнем дейността си по оценката, ще проучим цялата регулаторна рамка, за да действаме коректно“, каза Уилкинсън.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.