Петкова: Пълним хъб „Балкан” и с български газ

Местният добив е една от опциите за реалната диверсификация на източниците на природен газ. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на подписването с „Шел” на договор за проучване на "Блок 1-14 Силистар".

„Разчитаме изключително много на добива от там, това е и един от източниците за газоразпределителния център „Балкан“, който надяваме се ще бъде факт“, допълни министър Петкова. По отношение на цените за крайните потребители, в следствие на местния добив, тя заяви, че те ще бъдат такива, каквито се определят от пазара, но за да има пазар трябва да има различни възможности за доставка.

Тя уточни, че договорът с „Шел” ще е за срок от 5 години с опция за удължаване два пъти за по две години. За да започне реалната проучвателна дейност, е необходимо „Шел“ да получи всички необходими разрешителни, да внесе съответно бонуса към държавата и едва тогава ще стартира реалната процедура по проучване и търсене.

Компанията ще вложи в проучвателни дейности 18,6 млн. евро. и ще внесе бонус в държавния бюджет в размер 4,9 млн. евро“, припомни министър Петкова.

„Разчитаме на проучването като опция за диверсификацията на източниците на нефт и газ и това всъщност бе нашата основна цел и задача, когато още през 2014 година ние стартирахме тази процедура с ясното съзнание, че именно местният добив е една от опциите за реалната диверсификация на източниците за доставка на природен газ. Каква по-голяма диверсификация от местния добив? Ние разчитаме изключително много на тази процедура“, подчерта енергийният министър.

От своя страна от „Шел” заявиха, че основна ценност в техните действия ще бъде да не причиняват щети за хората и околната среда и ще спазват този принцип и в България. Регионалният вицепрезидент на компанията Айлин Уилкинсън заяви, че компанията има опит с проучванията на находища в цял свят и се занимава с това вече 30 години. „Лицензът, който получаваме днес, ни позволява да направим оценка на потенциала за нефт и газ в България. Имаме голяма сигурност, но преди да започнем дейността си по оценката, ще проучим цялата регулаторна рамка, за да действаме коректно“, каза Уилкинсън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции