Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Панагюрище не се подчини на митрополит Николай, не променя датата за честването на Априлското въстание

Отвореното писмо на пловдивския митрополит Николай до кмета на Панагюрище Никола Белишки и местния Общински съвет, с което владиката призовава Великден и Априлското въстание да се се празнуват на една дата, не е официално входирано в общинската администрация на градчето в полите на Средна гора.

Кметът Белишки и екипът са категорични, че нямат никакво желание да влизат в конфликт с Митрополията, но няма да местят на 2 май честванията на Априлското въстание, тъй като от 40 години насам те винаги са на 1 май вечерта.

„Денят е 1 май, ние не го местим и той е заложен в Наредбата на ОбС-Панагюрище. Възстановката, която се прави в рамките на 40-50 минути е винаги в следобедните часове след 16 часа, няма никакъв конфликт и времето на провеждане са съгласувани с Църквата“, коментира кметът Белишки. Той припомни, че през 2005 г. Великден е съвпаднал с 1 май и тогава Църквата не е реагирала. Кметът пък не може еднолично да промени датата на честванията на 140-годишнината от Априлското въстание, тъй като подготовката за юбилея са започвали през 2015 г. и датата е съгласувана със Сдружението на възрожденските градове в България.

„Това, което е станало през 1876 г. по никакъв начин не е работило против вярата и не е засенчва значението на Възкресение Христово и на светата Църква. Не искам да влизам в задочен диалог с Негово Високо Преосвещенство. Уверен съм, че ще намерим начин да решим този конфликт, който е въпрос на разговори, а не конфликт. Ще намерим начин да отбележим и празника и почитта към предците ни подобаващо, без да си пречат един на друг“, коментира още кметът на Панагюрище.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.