Кунева обеща, че няма да реже парите за висше образование

Меглена Кунева пое публичен ангажимент, че парите за висше образование няма да намаляват, информира бТВ.

"Чрез направените промени ще се финансират по-добре онези професионални направления в онези университети, които са добри, и оставяме на тяхната автономия да преценят кои да развият. Ако в едно висше училище има няколко специалности, то трябва да избере в коя специалност е най-силно и къде да насочи усилията си", заяви Кунева.

"Крайно време е университетите в България да спрат да произвеждат кадри, които след това нямат реализация - ненужни кадри, и да държат студенти само за да могат да се финансират висшите училища", каза още вицепремиерът Меглена Кунева на пресконференция за приетите през миналата седмица от парламента промени в Закона за висшето образование.

По думите й досега рейтинговата система на университетите по-скоро се е използвала за ориентир за кандидат-студентите, а сега тя излиза напред - в друго качество, за да може висшите училища да планират своите стъпки, особено по отношение на финансирането си.

"Не искаме стрес в системата, във всяка една образователна степен и в научно направление, искам измененията да стават така, че да се осигури стабилност, а не шок. Процесът ще става поетапно - до 2020 г., за да може системата да го поеме без сътресения и ще има буфери", коментира министър Кунева промените в закона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование