Хиляди изпратиха Умберто Еко в Милано

Светът на културата и политиката, роднини, учени, писатели и последователи - всички те отдадоха почит и си взеха последно сбогом с Умберто Еко. Хиляди хора присъстваха на прощалната церемония в двора на Замъка на Сфорците, който се намира близо до апартамента на световноизвестния писател в Милано. Именно там миналия петък интелектуалецът почина на 84-годишна възраст, предаде Corriere della sera. 

Хиляди се наредиха на опашка още час преди началото на траурната церемония. Стигна се и до скандали, тъй като голяма част от хората не успяха да влязат в двореца. На церемонията присъстваха италианският министър на образованието, университетите и научните изследвания Стефания Джанини, министърът на паметниците, културните дейности и туризма на Италия Дарио Франческини, кметовете на Милано и други градове в страната, свързани с Умберто Еко, както и известният актьор и режисьор Роберто Бенини.

Президентът на Италия Серджо Матарела изпрати венец и съболезнователна телеграма на семейството. Уважение с присъствието си заявиха още ректори на университети, в които Еко е преподавал, както и много негови издатели и преводачи от чужбина.

След церемонията тялото на Умберто Еко ще бъде кремирано.

Интелектуалец, философ, експерт по семиотика, лингвист, историк и писател, Умберто Еко се прочува още с първия си роман "Името на розата", публикуван през 1980 г. и станал бестселър. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура