Протести срещу свободна търговия ЕС - САЩ

Ключови преговори за решаване на спорове между инвеститор и държава

Протести забавиха старта в Брюксел на 12-ия кръг от преговорите между ЕС и САЩ по споразумение за свободна търговия с официалното име Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП). Вместо в понеделник сутринта разговорите започнаха в късния следобед, след като десетки активисти на природозащитната организация "Грийнпийс" от 7 страни блокираха входовете на сградата, където трябваше да се водят разговорите при закрити врата. Те използваха дървени и метални бариери, тъй като смятат, че споразумението е заплаха за околната среда, здравните стандарти и условията на труд. Към тях се присъединиха и бизнесмени, ръководещи малки и средни предприятия в Германия.

В 5-дневния кръг от преговорите, започнали през 2013 г., фокусът е върху "защитата на инвеститорите" - може би най-противоречивият елемент от тях.

Проектът за механизъм за разрешаване на спорове между държава и инвеститор предвиждаше заобикаляне на нормалните съдилища, което според критиците ще позволи на корпорациите да съдят правителства при законови промени в тяхна щета. В отговор на масовите протести Еврокомисията предложи в края на 2015 г. създаване на специални инвестиционни съдилища. Те също заобикалят нормалните, но ограничават възможностите за влияние на корпорациите.

Срещу ТТИП са редица потребителски и екоорганизации, граждански движения, като близо 3,5 млн. граждани на ЕС подписаха петиция срещу споразумението.

##########

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят