Пускат само сирийци и иракчани през гръцко-македонската граница, балканските страни обсъждат бежанската криза

Преминаването само на сирийци и иракчани се допуска през гръцко-македонската граница. Във вторник вечерта пристигна и първият автобус от мигранти от тези две държави гръцката столица Атина, съобщава БТВ.

Очаква се днес към границата да се насочат и много от мигрантите, населяващи вторият миграционен лагер в близост до контролно-пропускателния пункт. Той се намира до бензиностанция, на около 20 км от границата.

Напрегнатата ситуация от предишните дни вече се нормализира след като в понеделник хиляди мигранти бяха блокирани на границата между Гърция и Македония, а във вторник гръцката полиция проведе акция срещу 700 мигранти от Афганистан.

Афганистанските мигранти бяха връщани обратно във вътрешността на страната, след като македонските власти отказаха да ги допуснат на своя теротория. Властите в Скопие се позоваха на подобни решения на Сърбия и Хърватия, които също отказват да допускат граждани на централноазиатската държава на своя територия.

Почти са привършени строителните дейности по оградата, която Скопие изгражда по границата с Атина. Тя е висока 2 метра и дълга около 37 км. Очаква се след завършването ѝ нелегалното преминаване на мигранти да стане практически невъзможно.

Междувременно, по-рано беше разпространена информация, че гръцките власти обмислят създаването на миграционен лагер в покрайнините до град Солун. Негодуванието и протести на местните жители са причината, поради която планът все още не е станал реалност.

Днес започва срещата на миграционна тематика за балканските страни, организирана от Австрия във Виена, на която е поканена и България. Сред коментираните теми ще са нелегалното преминаване на мигранти, борбата с трафика им, както и засилване на охраната по границите. Австрия вече е предложила военна подкрепа на Скопие при охраняването на южната ѝ граница. Във вторник Атина се оплака, че не е поканена на срещата.

Първият самолет с афганистански мигранти заминава днес от Франкфурт за Кабул. Mеждународна организация по миграция (МОМ), която организира полета потвърди, че акцията е предварително планирана и мигрантите се връщат в родината си по свое желание. Никой от тях не е принуждаван да се завърне в Кабул

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят