Проф. Димитров: Източват държавните фирми, защото няма контрол

Една от причините за източването на предприятията е липсата на контрол от страна на държавата. Това коментира пред БНР проф. Митко Димитров от Института за икономически изследвания на БАН.
„В България това не се прави ефективно, това не се правеше през целия период, когато всички предприятия или преобладаващата част бяха държавни. Това не се прави и сега, когато малка част са останали, но във важни сектори.”, каза проф. Димитров.

По думите му липсва информация и анализи за състоянието на държавните предприятия, и това ще е едно от предписанията, които учените от БАН ще изготвят.

От 157 предприятия, които са с повече от 50% държавна собственост, имаме 60 от тях, които са на загуба, 5 – на нулата. Нещата не са никак розови, посочи проф. Митко Димитров.

Институтът за икономически изследвания при БАН организира дискусия на тема „Изследване на политики за устойчив растеж на България. Засилващи иновации и отговорности“. Една от най-важните теми в тази дискусия е свързана с определяне на мерките за оздравяване на българските предприятия и прекратяването на схемите за тяхното източване и фалит.

Проф. Димитров отбеляза, че проектът, по който работят е българо-корейски и ще се опитат да вземат добрите практики от азиатската страна, където контролът на държавните предприятия е много сериозен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес