Почина председателят на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов

Бившият председател на Народното събрание и бивш вътрешен министър Йордан Соколов е починал днес, на 83-годишна възраст. 

Вестта за неговата смърт обяви от трибуната на Народното събрание председателят на парламента Цецка Цачева. Депутатите почетоха паметта му с минута мълчание.

Цачева припомни, че Йордан Соколов е бил председател на 38-ия парламент и депутат в 37-ото, 38-ото и 39-ото НС.

„Своето ярко присъствие Йордан Соколов посвети на утвърждаването на демократичните ценности, на напредъка и благоденствието на страната ни. Ще го запомним като един от зрелите и отговорни политици на българския преход. Като честен и принципен държавник, който във всички политически действия следваше своите принципи и морал. Приносът му за демократичния напредък и европейският път на България винаги ще бъде помнен и почитан от обществото ни“, каза от трибуната на НС 

Кой бе Йордан Соколов?

Йордан Соколов е роден на 18 януари 1933 г. в София. Роден е на 18 януари 1933 г. в София. Завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В периода 1956 - 1958 г. е секретар в Държавния арбитраж. След това до 1980 г. е адвокат в София, член на Адвокатския съвет.

От 1990 г. е член на Федерацията на клубовете за демокрация. Соколов е член на Централната избирателна комисия за 7 ВНС, председател на адвокатския Клуб за демокрация и сътрудничи на Централния избирателен клуб на СДС. В периода 1990 - 1991 г. е юридически съветник на президента Желю Желев.

През 1991 г. Става депутат в 36-ото народно събрание, избран с листата на СДС. Йордан Соколов е министър на вътрешните работи в кабинета на СДС начело с Филип Димитров.

През 1994 г. е депутат от СДС в 37-ото народно събрание и председател на парламентарната група на СДС. Соколов е председател на 38-ото Народно събрание, той е депутат и в 39-ото народно събрание участва.

През 2004 г. е сред депутатите (начело с Иван Костов), отделили се от СДС и образували парламентарна група на ОДС, а по-късно основали новата партия Демократи за силна България.През 2005 г. се отказва от участие в парламентарни избори и се завръща към адвокатската професия, а през 2011 г. се оттегля от поста и напуска партията като протест срещу общи парламентарни действия с БСП.

Коментари

Задължително поле