Лекари на бунт срещу Москов, искат двойно повече пари за извънболничната помощ

От Българския лекарски съюз настояват за повече пари за извънболнична помощ. Лекарите искат 62 милиона лева, а Националната здравна каса предлага едва половината на тази сума, предаде Нова телевизия.

От лекарския съюз заплашиха, че няма да подпишат националния рамков договор. Това е споразумението между съсловната лекарска организация и държавата за видовете медицински дейности и цените им за 2016-а година. Ако лекарският съюз не го подпише, на практика нищо няма да се промени, защото Здравната каса и Министерството на здравеопазването могат да се обърнат към Министерския съвет. 

Против действията на здравния министър Петър Москов са и представители на частни и общински болници. Пациентски организации ще дадат на съд медицински стандарти, защото не гарантирали качествено медицинско обслужване. Частните болници са против стандарта за спешна помощ.

Лични лекари пък са против идеята да не предписват конкретно лекарство. Здравното министерство предлага личният ни лекар да предписва базовата химична молекула, а търговската марка да се избира от фармацевта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве