Броят на милиардерите през 2016 г. счупи рекорд, Пекин вече е №1 в света

Пекин стана новата световна столица на най-богатите хора в света, изпреварвайки Ню Йорк. Москва пък падна на трето място.

Според дружеството „Хурун Шанхай”, което за пета поредна година публикува доклад за броя на милиардерите в света, Пекин стана новата световна столица на най-богатите, предаде „Интерфакс”.

Броят на милиардерите в града се увеличи през годината от 95 до 100 души. В челната десетка са включени четири китайски градове: Хонконг, Шанхай, Шенжен и Хангжу.

Общият брой на милиардерите в света през 2016 г. достигна нов рекорд - 2188 души, с 99 повече от предходната година. Общото им богатство се увеличава с 9% - до 7,3 трилиона долара, което превишава общия БВП на Германия и Великобритания взети заедно и възлиза на почти половината от БВП на САЩ.

В допълнение, Китай е водещ по брой на жените, заработили над 1 млрд. долара. На Китай се падат 93 от общо 124 дами, които са натрупали състояние над 1 млрд. долара. Китай надмина САЩ по брой жители с финансово състояние над 1 млрд. долара - 568 души на 535 съответно. На тези две страни се падат повече от половината милиардери в целия списък. На трето място е Индия (111 милиардери), изпреварваща Германия, Великобритания и Русия.

В челната десетка попадат още Швейцария, Франция, Бразилия и Япония. Най-богатите хора по света са Бил Гейтс и Уорън Бъфет, въпреки факта, че състоянието им през изминалата година е намаляло съответно с 6% и 11%. Богатството на Карлос Слим се стопи с 33 милиарда долара, с което милиардерът отстъпи третото място в класирането на Амансио Ортега, испански търговец на дребно и собственик на "Inditex".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят