И актьори от Русенския театър искат оставката на Христо Мутафчиев

И в русенския ДТ "Сава Огнянов" поискаха оставката на председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. "Ние също споделяме мнението, че е недопустимо в една творческа синдикална организация да бъдат подменяни основополагащи и каузални принципи с тяснопартийни интереси", се казва в подписаното отворено писмо от 21 театрали.

В подкрепа на колегите си от Народния театър "Иван Вазов" русенци напомнят, че налаганата с години практика е довела до "смазващо уронване авторитета както на САБ, така и на актьорската и прилежащите й гилдии". Те са солидарни с необоримите факти, че Христо Мутафчиев системно не се спазва Устава на САБ. Творческата им организация "трябва да отстоява правата и интересите на всички заети в сферата на сценичните изкуства".

До реакцията се стигна след изявлението на Христо Мутафчиев, че държавата не може да храни всички държавни театри. По думите му на губещите сцени се дава последен шанс. Работещите в Народния театър определят позицията на председателя на САБ като "политически обвързана".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини