Отбелязваме Деня на розовата фланелка (обзор)

Всяка последна сряда на февруари се отбелязва Деня на розовата фланелка. В този ден децата от много училища по целия свят се обличат в розово, за да кажат "Не на насилието в училище". У нас това се случва за трета година, а иначе традицията е възникнала през 2007 година.

Тогава един деветокласник от Канада се появява на откриването на учебната година, облечен в розово поло. Така той си навлича подигравките на съучениците си, жестоки до такава степен, че го докарват до плач.

Учениците Дейвид Шепърд и Травис Прайс, които стават свидетели на подигравките, не остават безучастни към случилото се. Те купуват 50 розови фланалки и на следващия ден ги раздават на съучениците си. Всеки от тях облича розова тениска в знак на съпричасност към тормозеното момче. Инициативата се разпространява и по други училища и набира все по-голяма популярност.

У нас тази година в инициативата се включиха ученици от София, Бургас, Разград, Добрич, Шумен, Казанлък, Белоградчик и други градове. Освен че облякоха розови фланелки, децата от различни училища честваха деня и с различни мероприятия.

В Пловдив 434 деца и учителите от ОУ "Кочо Честеменски" написаха 75-метрово послание срещу тормоза в училище. Те връчиха розова фланелка на заместник-кмета на града Стефан Стоянов.

Стотици деца от Бургас се включиха с флашмоб в честването на Деня на розовата фланелка, а на флашмоб в Хасково стотици розови балони полетяха в небето.

Първокласници от началното училище “Васил Левски“ в Белоградчик се включиха в игра, в която на голямо табло във формата на розова фланелка залепяха послания за борба с тормоза в училище. Заниманието завърши като всички ученици прочетоха “вълшебните“ думи "моля“, “благодаря“, “извинявай".

Днес и мъжете облякоха розово. Сдружението „Да бъдеш баща“ включва и бащите в кампанията против насилието. Освен учителите, примерът на бащите, които не се държат по балкански жестоко, е важен за децата. Затова много бащи облякоха днес розови тениски, за да изразят заедно посланието: „Мъже срещу тормоза: на нас ни пука за нашите деца!“

По света Денят на розовата фланелка се подкрепя от президентът на САЩ Барак Обама, а също така и от Робърт Патинсън, Даниъл Радклиф, Джим Кери, Лейди Гага, Джош Хътчерсън, Елън Дедженерис и други известни личности.

Проблемат с насилието в училище е много разпространен както по света, така и в България. Резултатите от проучване на УНИЦЕФ показват, че ? от българските деца отиват със страх на училище, както и, че 55% от децата в българските училища са обект на насилие. Според обобщените данни на НПО у нас годишно има близо 25 000 случая на насилие и тормоз спрямо деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование