100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

Ангела Меркел: Стабилното германско правителство е от решаващо значение за ЕС

Хакери ужилили хазната с над 20 млн. лв. от горива Престъпна група от румънци и македонци манипулирала системите на Агенция “Митници”

За е-управление са изхарчени около 100 млн. евро По данни на Българската стопанска камара в периода 2002-2016 г. са дадени 2 млрд. лв. за информационни ресурси

Микробус падна от мост на източния изход на Велико Търново Возилото се е "приземило" от 5 м височина

Над 41 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонт на знакови градски пространства в София

Д-р Нигяр Джафер: „Корупция” е прекалено всеобхватна тема за вот на недоверие

Лиляна Павлова: Отношенията на ЕС и Турция са изключително важни за България

Откриха обновената база на Комплексния онкологичен център в Стара Загора

Красимир Вълчев: Няма да се отменя учебната програма по история за 10-и клас

Йоханес Хан: Сърбия и Черна гора ще са следващите, които ще влязат в ЕС

Пробив в медицината – кръвен тест открива рак Експерименти с 1005 пациенти показали 70% успеваемост

Джеймс Матис: САЩ са изправени пред нарастващи заплахи от Китай и Русия

За улеснение на домакинствата ЮЗДП разкри 8 централни склада за дърва

Борисов в Рамала: Имаме приятелски отношения както с Израел, така и с Палестина

От специалния пратеник на „Труд“

„България подкрепя всички инициативи, които биха довели до положително развитие на Близкоизточния мирен процес. Страната ни поддържа приятелски отношения, както с Израел, така и с Палестина“, заяви министър-председателят Бойко Борисов при официалните си срещи си в град Рамала, които са част от официалната му визита в Израел. Премиерът първо разговаря с палестинския си колега Рами Хамдала, а след това и с президента Махмуд Абас.

Борисов обяви, че всички спорни въпроси трябва да бъдат решавани по пътя на директни преговори между двете страни.

„Заинтересовани сме да има установяване на траен мир и разбирателство в региона“, допълни премиерът.

С премиера Хамдала

„Посещенията на високо равнище оказват позитивно влияние на традиционно добрите българо-палестински отношения“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си палестинския му колега Рами Хамдала.

Борисов приветства подписването на Меморандум за създаване на Смесена комисия на ниво министри. Той подчерта, че този документ дава прагматичен тласък на двустранното сътрудничество и ще спомогне за постигането на реални резултати в областите от взаимен интерес. Подписан беше и Протокол за провеждане на политически консултации между външните министерства на двете страни.

Със създаването на тази комисия двете страни ще имат възможност да задълбочат сътрудничеството във взаимно изгодни сфери като икономика, търговия, земеделие, вътрешни работи и др., коментира министър Даниел Митов, след като подписа документите с колегата си Риад Ал-Малики.

„Българо-палестинските отношения са традиционно добри и ще работим за тяхното развитие“, посочи министър-председателят. Според него мост за тези приятелски отношения могат да бъдат над 5 хилядите палестински граждани, които са завършили образование у нас.

Премиерът отбеляза, че България има интерес от ползотворно сътрудничество с Палестина в търговско-икономическата област. Той обясни, че има нереализиран потенциал в това отношение, а през предходните две години се наблюдава постепенно увеличаване на българския износ, основно от хранително-вкусовата промишленост.

Борисов подчерта също, че страната ни разполага с богат опит в редица сектори като туризма и инфраструктурата, който може да бъде полезен на Палестина.

„Има много възможности за икономическо развитие и установяването на по-широки контакти между българските и палестинските делови среди в частния сектор“, посочи премиерът.

С президента Абас

По-късно през деня Бойко Борисов разговаря и с президента на палестина Махмуд Абас. Двамата обсъдиха възможности за развитие на сътрудничеството между двете страни, като акцент беше поставен върху приятелските отношения между българския и палестинския народ.

Срещи

В момента Борисов провежда среща с българската общност в Израел. Очаквайте подробности за нея.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.