Американски “План Б” за Сирия вбеси Русия

Пентагонът и ЦРУ били скептични за примирието

Руският външен министър Сергей Лавров реагира остро на изявление на държавния секретар на САЩ Джон Кери, че администрацията на Барак Обама работи върху “План Б”, в случай че Москва и Дамаск нарушат договореното прекратяване на огъня в Сирия.

“Онези, които поставят под съмнение споразумението ни, всъщност са поборници на войната, а не на мира”, заяви Лавров.

Преди това Кери спомена мистериозния план пред сенатската комисия по външните отношения. “В администрацията се водят дискусии, но си мисля, че Путин е достатъчно умен, за да разбере, че докато е в Сирия, опозицията ще продължава да получава оръжия и да се бие”, каза топ дипломатът. И предупреди, че САЩ щели да търпят евентуални нарушения от Русия и Башар ал Асад не повече от месец-два.

В. “Уолстрийт джърнъл” писа, че най-големите скептици за добрите намерения на Русия са шефът на Пентагона Ащън Картър и директорът на ЦРУ Джон Бренан. Те настоявали САЩ да се подготвят за предоставяне на разузнавателни данни на бунтовниците, за да избягват руските бомбардировки. Обмисляли се и още санкции за Русия, но за тях нямало подкрепа от ЕС. Путин вчера говори по телефона с Асад, както и със саудитския крал и президента на Иран. Асад се заклел да подкрепя примирието.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че сирийските кюрди не трябвало да бъдат включвани в него, защото били терористи като “Ислямска държава” и фронта “Ан Нусра”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия