Три от големите ни затвори не покриват минималните стандарти

"Tри от затворите в България са без санитарни възли във всички помещения – това са обектите във Варна, Бургас и Сливен", заяви за БТВ главният директор на ГД „Изпълнение на наказанията” Свилен Цветанов.

Той е на мнение, че „в чисто човешки план”, след като някой е влязъл в системата на лишаването от свобода е нормално да му бъде осигурен достъп до нормални условия. Цветанов припомни, че има утвърдени минимални стандарти – 4 кв.м за всеки затворник, наличие на санитарен възел и достъп до дневна светлина.

Именно заради разминаванията с тези минимални условия затворници и арестанти често осъждат държавата, като има десетки висящи жалби. В крайна сметка, парите излизат от джоба на данъкоплатеца.

По отношение на затвора във Варна, той посочи, че има приключена процедура за изграждане на тоалетни, като очакваната цена е малко над 1 млн. лева.

"В системата има определен прогрес, в последната година и половина работим доста интензивно за промяна на условията", добави шефът на ГДИН.

Той отбеляза, че по-рано този месец е заработило новото общежитие в Разделна към Варненския затвор, до средата на годината към Бургаския ще има нов обект от закрит тип, а до месец и третото крило на Старозагорския затвор ще бъде ремонтирано.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право