Старозагорка хвърли през терасата 20 000 лв. за залавяне на ало измамници

Поредната жертва на телефонна измама стана 72-годишна старозагорка, която бе убедена, че сътрудничи на полицията и дала 20 хил. лв. за залавяне на алоапаши.

Престъплението е извършено във вторник. Около 14,30 часа, на домашния телефон на 72-годишна старозагорка се обадило лице, представило се за майор Стефанов, служител на криминалния отдел в полицията. Той я убедил, че тя е следена от телефонни измамници, за чието залавяне се провежда специализирана операция и за тяхното задържане е необходимо у тях да бъде открита сумата от 30 хил. лв. Възрастната жена била убедена, че помага на полицията и около 16 часа хвърлила от терасата на жилището си плик с 20 хил. лв. на неизвестен "криминалист", който повече не я потърсил. Едва на следващия ден жената се обадила в полицията, за да пита докъде е стигнала операцията и кога ще си получи парите. Тогава разбрала, че е измамена и единствената й истина в историята била, че е следена от телефонни измамници.

От полицията в Стара Загора предупреждават, че зачестяват подобни случаи, в които възрастни хора са въвеждани в заблуждение, че говорят с органите на реда. "Телефонните измами са повсеместен проблем, но и в нашият район се забелязва ръст с 7,5% на тези престъпления", коментира директорът на областната дирекция на полицията старши комисар Иван Чолаков. Той разказа, че наглите измамници не се посвенили да използват и неговото име при изобретателните си схеми за въвеждане в заблуждение на предимно възрастни хора. "През миналата година са регистрирани общо 159 телефонни измами на територията на област Стара Загора", уточни още Чолаков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони