Министър Ненчев: Готови сме да разположим армията по границите

 Военният министър Николай Ненчев изрази готовност да разположи военни части по границите на България.

"По силата на конституцията ние имаме задължения. Българската армия и въоръжените сили са отговорни за националната сигурност на страната. Водещи в това отношение са МВР, ще се разположим по границите, когато това е необходимо, готови сме да защитим териториалната цялост на страната ни", заяви Ненчев, цитиран от БГНЕС.

"При частична или пълна мобилизация ние трябва да мобилизираме определен кръг от физически лица, годни за военна служба. В този смисъл ние бихме желали тези списъци да ни бъдат предоставени от служба ГРАО, за да разполагаме с тях. Но те няма да бъдат подканяни за допълнителна подготовка, нито ще имат задължението да извършват каквито и да е дейности и отношения спрямо военните окръжия и въоръжените сили. Единствено ще ги водим на регистър при нас, което е и нашето задължение", обясни министър Ненчев по повод разразилата се дискусия по темата.

Слуховете за своето уволнение министърът коментира по следния начин: "С огромно спокойствие ги посрещам. Евентуалната ми смяна би трябвало да бъде коментирана в рамките на политическата сила, от която съм излъчен. Нека пак да го кажа: с огромно спокойствие посрещам това, никога не съм се безпокоял, не си правя и илюзии, тъй като се занимавам с политика повече от 25 години, така че съм абсолютно спокоен."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини