КЗК проверява седем дружества за картел с цените на горивата

КЗК стартира производство за забранени споразумения срещу седем дружества. Това съобщи на пресконференция говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов.
Според комисията има идентичност в ценовата политика на пазара на търговия на дребно на: „Шел България“ ЕАД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ООД, „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Лукойл България“ ЕООД.

Наблюдава се продължително задържане на цената на дребно на високи нива и липсата на навременна и адекватна реакция спрямо понижението на цената на едро и производствената цена, което би могло да е в резултат на антиконкурентни практики-картелни споразумения, отбелязват от комисията.

Гаврилов не се ангажира със срок до кога ще продължат тези производства.
Ако се докаже картел, максималната санкция е до 10% от оборота на съответната компания за предишната година. Ще преценяваме и степента на нарушението, допълни той.

Комисията започва и процедура за злоупотреба с монополно положение срещу "Лукойл Нефтохим".

По отношение на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД секторното проучване показва, че през изследвания период цената на автомобилните горива, предназначени за местния пазар, е по-висока в сравнение с предлаганите от дружеството цени за износ при равни други условия, уточняват от КЗК.

Нашите становища имат препоръчителен характер, напомни все пак Гаврилов.

Коментари

Задължително поле