Вежди Рашидов предлага стратегия чрез култура за Югоизточна Европа

Обща стратегия за развитие на Югоизточна Европа чрез културата, културното и природното наследство и свързаните с тях индустрии предложи българският министър на културата Вежди Рашидов в Истанбул.

Той направи това предложение на заседание на Съвета на министрите на културата на страните от Югоизточна Европа. В него участват 12 държави, а в работата на форума се включи и зам. генералният секретар на ЮНЕСКО за културата Франческо Бандарин.

Министър Рашидов изтъкна, че малко региони могат да се похвалят с такова богатство на култура и наследство като това на държавите от региона и затова една обща стратегия може да бъде много полезна в този процес. В основата на бъдещия документ може да залегне концепцията на Европейския съюз за „Иновационна стратегия за интелигентна специализация на районите”, както и опитът в развитието на Дунавския регион.

На форума в Истанбул министрите на културата се обединиха около необходимостта от активизиране на борбата с незаконния трафик на ценности. Министрите приеха Съвместна декларация за опазване и устойчиво управление на културното наследство.

Вежди Рашидов се срещна с турския си колега Махир Юнал. Двамата направиха преглед на развитието на двустранните културни отношения и се договориха в близките месеци да подпишат Програма за опазването на недвижимото културно наследство. Министър Рашидов покани г-н Юнал в България.

СНИМКИ Министерство на културата

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура