Разширяват офисите за удобство на служителите Правят стаи за отдих и зали за игри

Теди Бургазлиева с меден месец 2 години след сватбата

Борисов: Предложението първият ден от болничните да се плаща от работници няма да бъде внесено в НС

Андреа се зае да влезе във форма

Откриха труп на мъж, застрелян в гръдния кош

От 100 до 10 хил. евро глоба за пушене в Гърция

Велико Търново е домакин на национална среща на общинските експертите по социални дейности и здравеопазване Над 150 ще са участниците във форума

Водка с кисели краставички вреди на стомаха

Административният съд потвърди избора на общински съветници в Горна Оряховица

Туристи оцелели след нападение на вълци в Стара Планина

Най-скъпият сериен SUV Cullinan е първият 4х4 автомобил на Rolls-Royce

Вечните книги на България градят безценна поредица Фондация “Българско слово” представя утре първите си 3 колекционерски издания

Лекарка дари инхалатор и мебели на Дом за деца в Дебелец Оборудването е на стойност 829 лева

Лошо време обърква полетите в Москва

Премиерът Борисов: Разпоредих на строителните инженери да обяснят, че се извършват аварийни дейности по почистването на коритото на река Вит

Вежди Рашидов предлага стратегия чрез култура за Югоизточна Европа

Обща стратегия за развитие на Югоизточна Европа чрез културата, културното и природното наследство и свързаните с тях индустрии предложи българският министър на културата Вежди Рашидов в Истанбул.

Той направи това предложение на заседание на Съвета на министрите на културата на страните от Югоизточна Европа. В него участват 12 държави, а в работата на форума се включи и зам. генералният секретар на ЮНЕСКО за културата Франческо Бандарин.

Министър Рашидов изтъкна, че малко региони могат да се похвалят с такова богатство на култура и наследство като това на държавите от региона и затова една обща стратегия може да бъде много полезна в този процес. В основата на бъдещия документ може да залегне концепцията на Европейския съюз за „Иновационна стратегия за интелигентна специализация на районите”, както и опитът в развитието на Дунавския регион.

На форума в Истанбул министрите на културата се обединиха около необходимостта от активизиране на борбата с незаконния трафик на ценности. Министрите приеха Съвместна декларация за опазване и устойчиво управление на културното наследство.

Вежди Рашидов се срещна с турския си колега Махир Юнал. Двамата направиха преглед на развитието на двустранните културни отношения и се договориха в близките месеци да подпишат Програма за опазването на недвижимото културно наследство. Министър Рашидов покани г-н Юнал в България.

СНИМКИ Министерство на културата

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.