Приеха промените в железопътния транспорт, избегнахме санкция от ЕК

Парламентът прие окончателно промените в Закона за железопътния транспорт. С него влизат в сила европейските директиви за създаване на единно железопътно пространство, предаде БНР. ЕК предупреди страната ни, че ако до два месеца не приеме новите мерки, ще последват санкции.

С промените се цели подобряване на недискриминационния достъп до съоръженията за свързаните с железопътната дейност услуги. Друга промяна е подобряването на прозрачността на институционалната рамка на железопътния пазар. Осигуряват се ефективни стимули за добро и насочено към устойчиво развитие финансиране. С тях се определя, какво е билет и електронен билет. Необходимостта от това допълнение е във връзка с въвеждането на електронния билет като превозен договор в железопътния транспорт при превоз на пътници.

"Не става дума за понижаване на социалните стандарти, а за създаване на нови възможности. Разбира се, от 28 страни - членки, традиционно в много от тях, железопътният транспорт е собственост на държавата. Но жп секторът ще спечели, ако се отвори за конкуренция. Вижте промяната в самолетния транспорт спрямо това, което беше преди 20 години – цените на билетите намаляха, предлаганите дестинации са повече, мерките за сигурност се повишиха. Защо да не направи същото и за влаковете", заяви говорителят на Еврокомисията по транспорта Якуб Адамович.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини