Плащаме по-скъпо за жилище

Пазарните цени на жилищата в страната са се повишили с над половин процент през миналата година, съобщи заместник-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на Годишните награди за добри практики и постижения в сектора на недвижимите имоти.

„935 млн.лв. е добавената стойност в сектора на недвижимите имоти през 2014 г. Повече от 70% от добавената стойност се създава от предприятия с до 19 заети лица, което прави малките и средните предприятия ключови за сектора”, каза още заместник-министърът.

Според Петров устойчивият и бърз икономически растеж е приоритетна задача на правителството и посочи мерките, които се разработват в Министерство на икономиката. Те са насочени към подобряването на условията за бизнес у нас чрез намаляване на административната тежест и оптимизиране на системите за регулация, въвеждането на тест за малките и средните предприятия, който цели превантивно намаляване на негативното въздействие на регулациите върху тях, въвеждане на принципа на „мълчаливо съгласие” при регистрационните и разрешителни режими, въвеждане на дуално обучение и др.
Общо седем компании и брокери бяха отличени за добри практики в сектора на недвижимите имоти от журито на наградите и потребителите на портала за имоти. „Явлена“ и „Адрес недвижими имоти“ спечелиха призовете за най-добра агенция в категориите съответно „Агенция за недвижими имоти на годината“, определена от журито, и „Агенция за недвижими имоти на годината - награда на потребителите“.

Агенциите за недвижими имоти насърчават бизнеса, сближавайки позициите на търсенето и предлагането, коментира по време на церемонията заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

По думите й с инвестициите в реновирането на градската среда, модернизацията на градския транспорт, образователната и здравната инфраструктура, повишаваме също качеството на имотите и допринасяме за това да се реализират все по-добри сделки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти