Вдигнаха заплатите на кметовете в Търговище

С близо 10% ще бъдат увеличени заплатите на общинския и селските кметове в Търговище. Завишението ще влезе в сила от 1 март, решиха на сесия общинските съветници. Така възнаграждението на кмета д-р Дарин Димитров ще стане 2420 лв. Досега той взимаше 2200 лв.

Кметовете на 51 населени места също ще се разписват срещу нови заплати. Тези, които управляват села с до 500 жители, ще получават 615 лв. В по-големите населени места кметовете ще взимат по 685 лв. стартови заплати за труда си.

Увеличението беше прието единодушно, след като в края на миналата година съветниците първо вдигнаха заплатите, а после по искане на кмета д-р Димитров ги намалиха. Тогава градоначалникът настоя, че завишаване на възнагражденията в рамките на тогавашния бюджет не може да има, тъй като той не може да поеме непредвиденото натоварване. Кметът заяви, че заплати могат да се вдигат след разчет и залагане на нужните суми в бюджета за 2016г.

Предстои вдигане на парите и на служителите в администрацията. При някои те ще бъдат коригирани с 10%, а при други длъжности с повече. Това ще доведе до увеличение на средните възнаграждения в администрацията и от там на тези на общинските съветници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони