Започна пълненото с природен газ на тръбопровода „Турски поток“

Туристи откриха опожарен автомобил

Проф. Венелин Терзиев описа в книга проекциите на устойчивото развитие в практическия живот Нетрадиционното представяне на сериозната творба бе в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Стефан Данаилов е излязъл от кома и е контактен

Тъща потроши колата на зет си, той си го върна Три автомобила с натрошени стъкла в Завет при семейна война

Нашествие на мушици в Разград и околностите Изяснява се видът и начините за борба с тях

Видин се включва в най-мащабната кампания срещу трафика на хора

Ново огнище на африканска чума по свинете в община Смядово

Николета Лозанова захвърли дрехите и задръжките (СНИМКА)

Карлес Пучдемон се предаде на белгийските власти

Задържаха 4-ма наркодилъри в прохода „Петрохан”

Варна домакинства за втори път състезание по медиация за ученици

Масови случаи на експлоатация на българчета в Солун

Топ полицай от Сливен става зам.-директор на МВР в Ямбол

Кръстоска между слива и кайсия грабна приз за иновация на „Агра 2016“

Необичайна кръстоска между слива и кайсия е сред победителите в конкурса за иновации на международната селскостопанска изложба „Агра 2016“ в Пловдив. В него се конкурираха 35 изделия на 30 фирми и научни институти, а до финалната права стигнаха само 9, които получиха наградите си на специална церемония в парк-хотел „Санкт Петербург“.

Българският сливово-кайсиев сорт „Стъндесто“, дело на Института по овощарство в града под тепетата, грабна приза в категорията „Сортови семена и посадъчен материал“. Първите фиданки от него са засадени през 2015 г., но повече от четвърт век е продължило кръстосването между слива и кайсия, докато се стигне до хибрида, представляващ световна новост.

Родни учени от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“ пък спечелиха наградата в категорията „Технологии за растениевъдството“ за иновацията си на световно ниво – средство за възстановяване на ерозирали терени, свлачища и депа за отпадъци. В „Машини и инвентар за растениевъдството“ с най-висок резултат е дъмперът „Мадара“, серия М 21 – ремарке за насипни товари на компания „Мадара“.

Обявеният за световна новост уред за улавяне на пчели майки, изобретен от Института по животновъдни науки в Костинброд, бе отличен в раздел „Машини и инсталации в животновъдството“. Методът за отглеждане на единствената месодайна порода кози – „Боер“, представен от фирма „Агро Юстина“, пък е победител в категория „Технологии за животновъдството“. Два продукта бяха отличени в категория „Торове и препарати за селското стопанство“ – течният биостимулатор „Амино Експерт Импулс“ на родната фирма „Екофол“ и технологията „Капрено“ на германската „Байер“. В раздел „Животновъдство“ надпреварата спечели витаминно-минералната смес „Лизалик“, направена по собствено ноу-хау на „Бонмикс България“.

До финала стигна още един нов сорт, създаден у нас – обикновената зимна пшеница „Гизда“ на Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ в Садово. Претендентите в Конкурса за иновации са сред 440-те фирми от 23 държави, участващи в селскостопанската изложба „Агра 2016“ в панаира в Пловдив.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.