Шофьорът, участвал в продължителната гонка с полицаи от Стара Загора, остава в ареста

Цветан Цветанов се срещна с посланика на Израел

Новоназначени военни положиха клетва в Бригадното командване – Благоевград

Фандъкова: В бюджета на София сме заложили над 71 млн. лв. за образование

Деца от няколко дневни центъра се преобразиха като хайдути

Официално: Павел Колев е новият изпълнителен директор на „Левски“

Гешев: Прецизирано е обвинението на Емилиян Гебрев за ръководител на ОПГ и за пране на пари Завод „Дунарит“ е придобит със средства от КТБ

Грипната ваканция в област Стара Загора се удължава

Стоичков: Вуцов беше човек с голям замах

10 областни управители се събраха за 20-годишнината на администрацията в Разград

Сивия Кардинал на синьото небе

Анонимен дарител остави 2000 лв. зад олтара на църква

Започват ремонти на жп-гарата в Нова Загора

В бивше начално училище ще помагат на болни деца и семействата им

Музеят „Етър” в Габрово стартира дарителска акция Кампанията е посветена на 55 години от откриването му

Кръстоска между слива и кайсия грабна приз за иновация на „Агра 2016“

Необичайна кръстоска между слива и кайсия е сред победителите в конкурса за иновации на международната селскостопанска изложба „Агра 2016“ в Пловдив. В него се конкурираха 35 изделия на 30 фирми и научни институти, а до финалната права стигнаха само 9, които получиха наградите си на специална церемония в парк-хотел „Санкт Петербург“.

Българският сливово-кайсиев сорт „Стъндесто“, дело на Института по овощарство в града под тепетата, грабна приза в категорията „Сортови семена и посадъчен материал“. Първите фиданки от него са засадени през 2015 г., но повече от четвърт век е продължило кръстосването между слива и кайсия, докато се стигне до хибрида, представляващ световна новост.

Родни учени от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“ пък спечелиха наградата в категорията „Технологии за растениевъдството“ за иновацията си на световно ниво – средство за възстановяване на ерозирали терени, свлачища и депа за отпадъци. В „Машини и инвентар за растениевъдството“ с най-висок резултат е дъмперът „Мадара“, серия М 21 – ремарке за насипни товари на компания „Мадара“.

Обявеният за световна новост уред за улавяне на пчели майки, изобретен от Института по животновъдни науки в Костинброд, бе отличен в раздел „Машини и инсталации в животновъдството“. Методът за отглеждане на единствената месодайна порода кози – „Боер“, представен от фирма „Агро Юстина“, пък е победител в категория „Технологии за животновъдството“. Два продукта бяха отличени в категория „Торове и препарати за селското стопанство“ – течният биостимулатор „Амино Експерт Импулс“ на родната фирма „Екофол“ и технологията „Капрено“ на германската „Байер“. В раздел „Животновъдство“ надпреварата спечели витаминно-минералната смес „Лизалик“, направена по собствено ноу-хау на „Бонмикс България“.

До финала стигна още един нов сорт, създаден у нас – обикновената зимна пшеница „Гизда“ на Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ в Садово. Претендентите в Конкурса за иновации са сред 440-те фирми от 23 държави, участващи в селскостопанската изложба „Агра 2016“ в панаира в Пловдив.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.