Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Грипът превзема нови области в страната 3-годишно дете от Шумен е в болница с усложнения

Президентът и германски инвеститори у нас обсъдиха перспективите и трудностите за развитието на бизнеса в България

Мексико отговори на Тръмп: Няма да плащаме за строежа на стената при никакви обстоятелства

България и Австрия ще работят за приемственост в политиките на Европейския съюз

Кръстоска между слива и кайсия грабна приз за иновация на „Агра 2016“

Необичайна кръстоска между слива и кайсия е сред победителите в конкурса за иновации на международната селскостопанска изложба „Агра 2016“ в Пловдив. В него се конкурираха 35 изделия на 30 фирми и научни институти, а до финалната права стигнаха само 9, които получиха наградите си на специална церемония в парк-хотел „Санкт Петербург“.

Българският сливово-кайсиев сорт „Стъндесто“, дело на Института по овощарство в града под тепетата, грабна приза в категорията „Сортови семена и посадъчен материал“. Първите фиданки от него са засадени през 2015 г., но повече от четвърт век е продължило кръстосването между слива и кайсия, докато се стигне до хибрида, представляващ световна новост.

Родни учени от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“ пък спечелиха наградата в категорията „Технологии за растениевъдството“ за иновацията си на световно ниво – средство за възстановяване на ерозирали терени, свлачища и депа за отпадъци. В „Машини и инвентар за растениевъдството“ с най-висок резултат е дъмперът „Мадара“, серия М 21 – ремарке за насипни товари на компания „Мадара“.

Обявеният за световна новост уред за улавяне на пчели майки, изобретен от Института по животновъдни науки в Костинброд, бе отличен в раздел „Машини и инсталации в животновъдството“. Методът за отглеждане на единствената месодайна порода кози – „Боер“, представен от фирма „Агро Юстина“, пък е победител в категория „Технологии за животновъдството“. Два продукта бяха отличени в категория „Торове и препарати за селското стопанство“ – течният биостимулатор „Амино Експерт Импулс“ на родната фирма „Екофол“ и технологията „Капрено“ на германската „Байер“. В раздел „Животновъдство“ надпреварата спечели витаминно-минералната смес „Лизалик“, направена по собствено ноу-хау на „Бонмикс България“.

До финала стигна още един нов сорт, създаден у нас – обикновената зимна пшеница „Гизда“ на Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ в Садово. Претендентите в Конкурса за иновации са сред 440-те фирми от 23 държави, участващи в селскостопанската изложба „Агра 2016“ в панаира в Пловдив.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.