Москва: Нелепа и абсурдна е комисията в България, която разследва дали им оказваме натиск

Външното министерство на Русия определи за нелеп и абсурден орган създадената парламентарна комисия, която ще разследва има ли намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България.

Българският парламент създаде на 19 февруари временна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България.

Говорителката на руската дипломация Мария Захарова отдели специално място за темата в седмичния си брифинг, проведен снощи. Изявлението й може да чуете във видеото, частта за България започва на 45-ата минута. 

В изявлението си говорителката на ведомството припомня общата история на двата народа.

"Недоумяваме какъв е смисълът да се търси за пореден път прословутата "ръка на Москва" в държавата, където няколко поколения са задължени на братята си за своето суверенно съществуване", се казва в изявлението.

Цинично е и че подобни действие се предприемат в навечерието на 138-та годишнина от освобождението на България от османско иго, заяви Захарова.

„Нелепостта на тази ситуация личи и от самото абсурдно име на комисията. Историята наистина знае примери на своеобразни „вмешателства“ на Русия във вътрешните работи на България, когато руският войник е бил на територията на тази страна с оръжие в ръка, за да се противопостави на фашизма и да освободи братята от злото. Преди това – за да освободи славяните от петвековното иго на същата тази Турция. Ние прекрасно помним историята. Който не помни, може да си освежи паметта.

Разбира се, за нас остава само да недоумяваме какъв е смисълът за пореден път да се търси прословутата „ръка на Москва“ в държава, чиито поколения са много задължени на своите братя за суверенитета, за своето суверено съществуване?”, подчерта Захарова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят