БЕХ получи само две оферти за заем

"Българският енергиен холдинг" разглежда две оферти за вземането на кредит до 650 млн. лв. за погасяване на дълговете на дъщерната му "Национална електрическа компания" (НЕК), съобщиха от дружеството.

В двата консорциума участват общо осем банки, които предлагат финансиране в рамките на търсеното за уреждане на забавени от НЕК плащания по фактури за изкупен ток по дългосрочните договори с двете т.нар. американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3".
Изплащането на дължимите суми към двете американски централи е условие, за да влезе в сила договорката с тях, според която цената на произвеждания от тях ток ще се изкупува на по-ниски от сегашните цени. Договорката между НЕК и двете централи е разплащането да стане до днес, 26 февруари.

Тегленето на заема се забави значително и срокът за уреждането на дълга се отлага на няколко пъти и последният възможен момент за влизане в сила на свалените цени на двете централи изтича на 29 февруари 2016 г. Дотогава американските компании имат картбланш от своите банки кредиторки.

Офертите вече се оценяват от назначена в БЕХ комисия, която след приключване на работата си ще обяви резултатите й, уточняват от енергийния холдинг.

Коментари

Задължително поле