Цацаров: Палестинецът е бил жив, когато е пристигнала Спешна помощ

Палестинският гражданин Омар Зайед, който почина днес сутринта в посолството на Палестина в София, е бил жив, когато на мястото на инцидента е пристигнала линейка. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от Би Ти Ви.

Сигналът за инцидента е подаден на тел. 112 малко след 7:30 ч. – повикана е линейка за пострадал мъж.

Главният прокурор уточни, че Зайед е намерен във вътрешния заден двор на посолството.

На място е изпратена линейка, а впоследствие е изпратен екип - двама прокурори, двама следователи, съдебен медик, на място е пристигнал и представител на Външно министерство.

„На този етап ние не можем да потвърдим със 100% категоричност самоличността на лицето, но според изявления на представители на дипломатическото представителство в конкретния случай става дума за гражданина на Палестина Омар Зайед”, каза Цацаров.

Главният прокурор припомни данните, които бяха разпространени още през януари, че Омар Зайед е бил обявен за общодържавно издирване, но той не е бил открит.

„Ние, официални данни за това, че лицето е обитавало посолството нямаме, имам предвид до настоящия момент официално по никакъв начин не е било известно, че това лице пребивава на територията на посолството или че това лице инцидентно се намира на територията на посолството.

Разпоредено е задържане на лицето, лицето е обявено за общодържавно издирване. Оттогава органите на полицията осъществяват издирване с цел задържане и изправяне пред съд", обясни главният прокурор.

„Местопроизшествието най-напред е посетено от екип Бърза помощ, който е констатирал смъртта, но според данните, които сме получили обаче от обаждането пострадалият е бил жив в момента на намирането.

Все още не са приключили процесуално-следствените действия, за да можем да дадем цялата информация”, допълни главният секретар на МВР Георги Костов.

Главният секретар уточни, че към момента може да се каже, че трупът е бил местен след намирането му, но от мястото, където намерилите го твърдят, че е бил, са възможни няколко хипотези за смъртта му – падане от високо, както и всяка друга възможност.

На въпрос дали намереният мъж е обитавал посолството и откога са данните за това Костов обясни: „МВР няма правомощия на територията на посолството,това е територия на Палестина”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини