БЛС и НЗОК се договориха за допълнителни 55 млн. лв. за медицински дейности

55 млн. лева допълнително бяха отпуснати от Националната здравноосигуртелна каса за доболнична и болнична помощ, както и дентални дейности за 2016 г.

От Българския лекарски съюз поискаха да бъдат освободени 62 млн. лева от резерва на касата, който е 316 млн. лева, но в крайна сметка средствата ще са със 7 млн. по-малко.

От съсловната организация публикуваха окончателния вариант на проекта на Национален рамков договор (НРД) за медицинските дейности. Очаква се той да бъде подписан утре, информира БТВ.

При първичната и специализираната извънболнична помощ увеличението спрямо парите за миналата година е с по 20 млн. лв. За медико-диагностични дейности - с 22 млн. лева. Очаква се рамковият договор за медицинските дейности да влезе в сила от 1 април.

НРД за 2016 г. за дентални дейности бе подписан днес, съобщиха от НЗОК. Новите моменти, залегнали в проекта, са свързани с контрола на касата. Въведени са нови видове контрол: предварителен, внезапен и последващ.

Предвидена е възможност, при отчитане на неизвършена дейност, да се прекратява договор с изпълнител на дентална помощ. Предвидено е също да се заплаща и още една - трета, дейност за възрастните (например обтурация или екстракция на зъб). Промените влизат в сила от 1 септември. Досега пациентите над 18-годишна възраст имаха право на до две лечебни дейности за съответната календарна година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве