Рапъри правят концерт за деца със специални образователни потребности

Шесто помощно училище в София се превърна в концертна зала за един ден благодарение на рап дуото Silent City. На 25. 02 те зарадваха много деца със специални образователни потребности с музикално шоу, разказаха самите музиканти.

Напук на водещите музикални течения, Николай Георгиев - Масурски и Андриан Дончев – Римо решават преди 15 години, още като хлапета, че им се прави музика с мнение и кауза, а не каквато им диктува пазарът. В този смисъл в инструменталите им може да се различи олд скул, ню скул рап, хип хоп, рок, техно, хаус, реге, р’н’б, брейк бийт, трап и т.н., но на преден план винаги изпъква силния рап текст. Споделят, че единственото правило в съвместната им работа е да разчитат на спонтанността на вдъхновението, а не да насилват парчето да се получи.

Инициативата да посетят Шесто помощно училище им хрумва преди една година, когато забелязват, че хората не знаят как да се държат с различните. Според младите изпълнители отбягването и съжалението са последното нещо, от което различните хора, а особено децата, имат нужда.

„Когато крием тези хора по какъвто и да е начин, ние ги правим чужди на обществото, което така или иначе трудно приема непознатото. А всъщност се изискват минимални усилия да приемеш разликите и да покажеш нормалното отношение, което заслужават всички живи същества“, казва Николай.

Благородната инициатива е напълно подкрепена от директорката Христина Иванова, която се запознава с Николай, когато той и клуб „Малееви“ започват да тренират на тенис част от поверениците й напълно безплатно веднъж седмично. Николай приема присърце съдбата им и търси начин да им покаже нещо вълнуващо, едно момче от Шесто училище дори се снима в клипа на групата. Госопжа Иванова споделя, че е честа практика в училището да търся изява за тези деца и да ги среща с различни хора, които биха им били полезни и интересни.

„Като всички деца и тези обичат да се забавляват, а точно тази музика им е много полезна освен емоционално, също така и физически - ритъмът в рапа е много близък до този на сърцето. Децата пяха с нас, танцуваха и реагираха на музиката ни, дори си имахме и брейк танци в лицето на Радена – едно страхотно слънчево момиче от училището“, разказват от Silent City.

„Децата през цялото време бяха на сцената и ръкопляскаха с музиката. Със сигурност беше полезно и за двете страни“, заключи директорката на учебното заведение.
Silent City обещават, че това далеч няма да е първия път, в който се срещат с тези деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура